Globus

šef britanske diplomatije

Hunt: Iran bi mogao biti “na opasnom putu” nakon zaplijene tankera

20/07/2019

- Kao što sam ranije rekao, naša reakcija smatrat će se robusnom. Pokušali smo da nađemo put za rješenje sudbine broda Grace 1, ali mi ćemo osigurati bezbjednost naše plovidbe - navodi šef britanske diplomatije.

Britanski ministar vanjskih poslova Jeremy Hunt izjavio je u subotu kako je zabrinut da je Iran izabrao “opasan put” nakon što je u petak zaplijenio tanker koji je plovio pod britanskom zastavom.

– Jučerašnja akcija u Zalivu šalje zabrinjavajuće signale da bi Iran mogao izabrati opasan put nezakonitog i destabilizirajućeg ponašanja nakon gibraltarske legalne zaplijene broda koji se kretao prema Siriji – napisao je Hunt na Twitteru.

– Kao što sam ranije rekao, naša reakcija smatrat će se robusnom. Pokušali smo da nađemo put za rješenje sudbine broda Grace 1, ali mi ćemo osigurati bezbjednost naše plovidbe – navodi šef britanske diplomatije.

Britanska mornarica zaplijenila je iranski tanker Grace 1 na Gibraltaru 4. jula pod sumnjom da je krijumčario naftu u Siriju i prekršio tako sankcije Evropske unije, prenosi Reuters.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.