Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
Globus

I u Švedskoj obilježen Dan bijelih traka

31/05/2015

U Malmeu, u Švedskoj danas je obilježen dan početka stradanja Prijedorčana u agresiji 31. maja 1992. godine, kada su svi oni koji nisu bili srpske nacionalnosti morali na prozore izvjesiti bijele čarsafe, a na ruci nositi bijele trake, javlja Anadolu Agency (AA).

Dan bijelih traka, simboličan datum proglašen u znak sjećanja na ubijene stanovnike prijedorskog kraja, obilježava se u Bosni i Hercegovini i brojnim evropskim gradovima.

Na današnji dan 1992. godine vlasti bosanskih Srba naredile su nesrpskom stanovništvu da se označi bijelim trakama.

[pull_quote_right]Obilježavanje Dana bijelih traka pokrenula je inicijativa “Jer me se tiče” iz Prijedora, a cilj im je ostvarivanje ljudskih prava i sloboda za sve, bez obzira na etničku pripadnost, kao i borba za prava civilnih žrtava na sjećanje, komemoracije i memorijale[/pull_quote_right]

Na manifestaciji u Malmeu je učestvovao značajan broj građana porijeklom iz Bosne i Hercegovine, ali i Šveđana.

Posebno zanimanje na današnjem skupu izazvalo je obraćanje Jasenka Selimovića, švedskog političara porijeklom iz Sarajeva koji je bio kandidat na izborima za Evropski parlament, a koji je danas održao vrlo emotivan govor o nepravdi i ubijanjima koja su se desila u mnogim gradovima BiH.

Ostali govornici su podsjetili na stradanja Bošnjaka na teritoriji cijele BiH, a posebno na genocid u Srebrenici, naglasivši kako borba protiv okrutnog fašizma nije završena. Također je istaknuto da je potrebno zajedničkim naporima boriti se protiv fašističkih prijetnji radi izgradnje boljeg i sretnijeg svijeta za buduće generacije.

Prisutnima su članovi džemata BIZ Malme, koji je bio i organizator skupa, dijelili bijele trake, a bila je i postavljena izložba slika iz logora i masovne grobnice Tomašica.

Tokom rata ubijeno je i nestalo 3.176 Prijedorčana, uglavnom civila, u najvećem broju Bošnjaka, te Hrvata, Roma, Albanca, ali i Srba koji su izrazili lojalnost državi BiH.

Obilježavanje Dana bijelih traka pokrenula je inicijativa “Jer me se tiče” iz Prijedora, a cilj im je ostvarivanje ljudskih prava i sloboda za sve, bez obzira na etničku pripadnost, kao i borba za prava civilnih žrtava na sjećanje, komemoracije i memorijale.

Traže da se u Prijedoru podigne spomenik za 102 ubijene djece. Na taj zahtjev gradske vlasti nikad nisu odgovorile. Peticija za izgradnju spomenika je predana prošle godine, međutim, Gradska skupština u Prijedoru se nije izjasnila o tome. U inicijativi kažu da će Dan bijelih traka biti i oblik protesta protiv takvog postupanja lokalnih vlasti.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.