Globus

Deutsche Welle

Iako je u punom jeku: Šveđani dobrovoljno protiv drugog vala korone

12/11/2020

Ova skandinavska zemlja do danas gotovo da i nema obvezujuća pravila, već pokušava pandemiju staviti pod kontrolu prije svega preporukama stanovništvu

Rekordan broj infekcija i premijer u karantinu: i Švedska prolazi kroz drugi val pandemije. Ali, za razliku od susjednih zemalja, gotovo da ne postoje neka obvezujuća pravila, već samo preporuke.

“Situacija se razvija u pogrešnom smjeru”, napisao je u četvrtak švedski premijer Stefan Löfven na Facebooku. “Više infekcija. Više smrtnih slučajeva. Ovo je ozbiljna situacija.”

Ova objava je bila prva koju je Löfven napisao iz samoizolacije u koju se dobrovoljno povukao, iz predostrožnosti: netko iz njegove okoline je imao kontakt s osobom koja je imala pozitivan test na COVID-19, piše DW.

Löfven tako ide puno dalje od onoga što propisuju zakonske odredbe na čijem donošenju je i sam učestvovao: osobe koje su imale kontakt drugog stupnja nisu u karanteni gotovo nigdje na svijetu, a pogotovo ne u Švedskoj.

Ova skandinavska zemlja do danas gotovo da i nema obvezujuća pravila, već pokušava pandemiju staviti pod kontrolu prije svega preporukama stanovništvu.

“Ako se utvrdi da ste zaraženi COVIDOM19, trebali biste ostati kod kuće najmanje sedam dana nakon izbijanja bolesti”, preporučuje Zdravstvena služba na svojoj web-stranici. Na pitanje treba li se pridržavati preporuka, odgovara se sa “da i ne”.

Ova služba, na čelu s epidemiologom Andersom Tegnellom, središnje je komandno mjesto borbe protiv pandemije. U Skandinaviji su takve službe oduvijek imale vrlo velik utjecaj na politiku.

Ima i kritika

Kao i cijela Europa, i Švedska ovih sedmica doživljava drugi val pandemije korone – u subotu je zabilježen rekord od 4697 novih infekcija u jednom danu. Ali, zemlja se i dalje čvrsto drži svog, već svjetski poznatog, “švedskog puta” borbe protiv pandemija. Ideja koja stoji iza toga: ako se pozivate na zdrav razum stanovništva, umjesto da ljude prisiljavate na ograničenja, dugoročno prihvaćanje mjera će biti veće.

Jedna od kritičarki ovog pristupa od samog početka je Lena Einhorn: 66-godišnja filmska redateljica, spisateljica i bivša virologinja objavila je u aprilu, zajedno s 21 istomišljenikom, opsežnu i naučno utemeljenu kritiku švedskog načina borbe protiv korone.

U intervjuu za DW ona kaže da je, kao i na proljeće, Švedska ponovno epidemijom pogođena više od susjednih zemalja.

“Razlika je u tome što one imaju drugačija ograničenja od nas.” Danska je upravo prešla na sustav semafora s dalekosežnim ograničenjima javnog života, Norveška je uvela obvezni rad od kuće (home-office) za rizična područja.

Švedska bez maski

Ključna razlika uočljiva je već na ulici, kaže Einhorn: “Kad šetate ulicama u Stockholmu ili posjetite trgovinu, tamo niko ne nosi masku! U sredstvima javnog prijevozu samo tu i tamo viđate ljude s njima. Nositi masku je tabu.”

Na početku pandemije to još nije bilo sasvim jasno, ali u međuvremenu je naučno dokazano da se širenje koronavirusa velikim dijelom sprječava ako svi nose zaštitnu masku. U Norveškoj, Finskoj i Danskoj maske su sada sastavni dio mjera, kaže Lena Einhorn:

“I oni su se dosta kasno tome priključili, ali sada sve ostale skandinavske zemlje koriste maske za lice. Postoji samo nekolicina zemalja u svijetu u kojima se ta mjera ne primjenjuje, a Švedska je jedna od njih.”

Pet faza švedskog “posebnog puta”

Lena Einhorn ne očekuje da će Švedska u doglednoj budućnosti iz temelja promijeniti svoju strategiju borbe protiv korone. Kritična pitanja na konferencijama za novinare uglavnom dolaze od stranih izvjestitelja – jer se u inostranstvu pogled na švedsku strategiju korone nekoliko puta promijenio od početka pandemije.

“U početku su govorili: ‘Wow, možda su u pravu'”, kaže Einhorn. “No onda je u Švedskoj bilo sve više i više smrtnih slučajeva, postali smo čudovišta, svi su mislili da je Švedska luda.” Jedno vrijeme je Švedska bila zemlja s najvišom stopom smrtnosti na svijetu jer je posebno među starijima bio zabilježen velik broj smrtnih slučajeva. U drugim zemljama su starije osobe bile bolje zaštićene od zaraze.

Tada je uslijedila sljedeća faza: “Tokom ljeta je bilo manje smrtnih slučajeva, Švedska je ponovno postala raj na zemlji. Kad je u jesen broj infekcija u mnogim zemljama porastao, a istovremeno je bilo i sve više otpora mjerama ograničenja, Švedska je postala primjer slobode. No, ona to više nije otkako se i ovdje bilježi značajan porast infekcija. ”

Podrška stanovništva Zdravstvenoj službi i državnom epidemiologu Tegnellu je i dalje izrazito velika. U susjednim zemljama su vlasti s vremenom više ili manje odstupile od preporuka svojih službi i sve se češće donose uredbe umjesto preporuka.

No švedska Vlada si to ne može priuštiti, smatra Einhorn: “Naša Vlada ima vrlo malu podršku – sve dok je Zdravstvena služba tako popularna, Vlada joj se vjerovatno neće suprotstavljati.”

I tako, usred drugog vala pandemije, švedska se Vlada nastavlja oslanjati na načelo dobrovoljnosti. U petak, drugog dana svoje samoizolacije, premijer Löfven napisao je na Facebooku: “Budite u toku i slušajte savjete.”

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.