Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
Globus

Identifikovan vođa napada u Parizu?

16/11/2015

Belgijski mediji izvještavaju kako iza napada u Parizu stoji Abdel Hamid Abaaoud.

Vjeruje se da Abdel Hamid Abaaoud vođa ćelije Vervier, među kojima su bili džihadisti povratnici iz Sirije. Ćeliju je u januaru razbila beligijska policija, piše Telegraph.

Rođen 1987. Abaaoud je živio u belgijskoj općini Molenbeek u kojoj su uhapšeni brojni džihadisti, te je osuđen u odsutnosti na 20 godina zatvora, kao i 32 drugih džihadista.

[yuzo_related]

jegov otac Omar je trgovac u Molenbeeku, a Abaaound je poznat po tome da je u Siriju u januaru 2014. poveo svog brata, 13-godišnjeg Younesa.
Njegova je porodica čak u jednom trenutku u proglasila njegovu smrt, ali to je mogla biti prijevara.

Pojavljivao se u ISIL-ovim propagandnim snimkama i časopisima u kojima se hvalio kako je pobjegao policiji.

Vjeruje se da je bio u Raqqi prvom polovinom 2014., a potom u Tabku, Deir ez Zoru i naposljetku u Kobaniju.

Podsjetimo, u seriji napada u Parizu u petak navečer za koje je odgovornost preuzeo ISIS, poginulo je više od stotinu osoba. Čelnici država kazali kako su ovi napadi – “napadi na čovječanstvo” i obećali Francuskoj pružiti svu potrebnu pomoć.

Francuski predsjednik Francois Hollande u obraćanju javnosti proglasio je rat, a sinoć su francuske vojne snage pojačale napade na mete Islamske države u Siriji.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.