Globus

Ilija Jovanović: Maltretiraju mi dijete u Srbiji samo zato što je iz Bosne

10/05/2017

U osnovnoj školi “Branko Radičević” u Bosutu, pojedini učenici trpe psihičko nasilje od profesora samo iz razloga što su porjeklom iz Bosne i Hercegovine, i to je problem koji se duže vrijeme ne rješava. Ilija Jovanović, roditelj maloljetnog M.J, učenika osnovne škole „Branko Radičević“ u Bosutu, podnio je krivičnu prijavu protiv direktora škole Aleksandra Umetića.

Kako navodi, razlog se nalazi u vrijeđanju i psihičkom maltretiranju njegovog djeteta.

Po riječima Ilije Jovanovića, sve je počelo kada je njegovog sina od 12 godina izvrijeđala nastavnica fizičkog vaspitanja, Jelena Antić, nazivajući ga pred drugom djecom „retardiranim Bosancem“ i provocirajući ga pitanjima tipa „jesi li ti normalan?“. Navodno, dijete nije znalo da odradi postavljeni zadatak s loptom.

Sličnu torturu, od strane iste nastavnice, doživeo je i D. N, još jedan učenik iz razreda također iz Bosne.

Poslije nekoliko dana, povodom tog incidenta Aleksandar Umetić, direktor pomenute osnovne škole, poziva oba učenika u svoju kancelariju na razgovor. Tom prilikom je, po riječima svjedoka higijeničarke Jasmine Stanisavljević, koja se u to vrijeme nalazila u školskom hodniku, vikao na djecu, upotrebljavajući pritom najvulgarnije psovke, u kojima spominje majke prisutnih učenika, i udarao rukom po tabli kancelarijskog stola.

Higijeničarka Stanisavljević je i policiji potvrdila da je direktor vikao na djecu. Takođe je dodala da je izgledalo kao da je direktor tom prilikom bio pod uticajem alkohola.

O ovom slučaju jedan od roditelja, Ilija Jovanović za lokalni portal kaže:

– Pošteno radim u Metalferu i nadležni imaju samo riječi hvale za mene. Zar sam zaslužio, ja koji teškom mukom zarađujem za koru hljeba, da doživim da gledam svoje zastrašeno dijete da ima traume i boji se da ide u školu?

Na pitanje da li je prosvjetna inspekcija utvrdila direktorovu krivicu, Ilija odmahuje rukom:

– Prosvjetna inspekcija je uzela izjave, ali ja još nisam dobio odgovor na pitanje zašto moje dijete treba da bude diskriminisano jer sam ja porijeklom iz Bosne. Da li zbog toga treba da trpi psihičko nasilje i zlostavljanje?

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.