Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Trump o smjeni čelnika FBI: Izgubio je povjerenje svih u Washingtonu

trump

Na kraju će mi svi biti zahvalni, poručio je predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump, komentirajući burne reakcije na njegovu odluku da smjeni direktora FBI Jamesa Comeya.

Trump je najavio da će uskoro imenovati „nekoga mnogo boljeg“ na tu poziciju.

Američki je predsjednik izazvao politički potres, navodi Reuters, smjenom čelnika federalne agencije za provođenje zakona u vrijeme kada ta agencija provjerava informacije o mogućim kontaktima predsjednika Trumpa s Rusijom tokom izborne kampanje. Trumpovi kritičari u tome vide opstrukciju istrage koja je već koštala Trumpa savjetnika za nacionalnu sigurnost koji je priznao kontakte s ruskim ambasadorom.

Demokratski političari i mediji ovaj slučaj upoređuju sa situacijom u kojoj je bivši američki predsjednik Richard Nixon smjenio specijalnog tužitelja koji je istraživao aferu „Watergate“, zbog koje je, na koncu, Nixon morao podnijeti ostavku.

Međutim, Comey je bio na meti kritika i Demokrata, jer je upravo njegova odluka da Kongres obavjesti o istrazi protiv Hilary Clinton zbog korištenja privatnog emaila, kako se smatra pomogla Trumpu da pobjedi na izborima.

– Comey je izgubio povjerenje svih u Washingtonu. Kada se sve smiri bit će mi svi zahvalni – poručio je Trump na društvenim mrežama.