Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ilir Meta novi predsjednik Albanije

Ilir Meta

Lider Socijalističkog pokreta za integraciju (LSI) i aktuelni predsjednik Skupštine Albanije, Ilir Meta, izabran je za predsjednika države, nakon što je, kao jedini kandidat, učestvovao u četvrtoj rundi predsjedničkih izbora, javlja Anadolu Agency (AA).

Nakon tri bezuspješne runde predsjedničkih izbora, u Skupštini je održana i četvrta runda, na kojoj je Ilir Meta bio jedini kandidat za predsjednika, te je izabran na ovu funkciju.

Meta je dobio podršku 87 zastupnika od 89 prisutnih u Skupštini, te je tako postao sedmi predsjednik Albanije.

Kandidata za predsjednika Skupštini predlaže grupa od najmanje 20 poslanika. Glasanje u svakom krugu je tajno i bez rasprave. Ustav Albanije predviđa pet izbornih krugova da bi se odredio šef države. U prva tri kruga, kandidat treba da dobije tri petine glasova od 140 zastupnika, što znači 84 glasa. Ako niko ne bi bio izabran, u poslednja dva kruga dovoljna je prosta većina, odnosno 71 glas.

Ukoliko ni nakon pete runde ne bi bio izabran predsjednik, bilo zbog nedostatka glasova, bilo zbog nepostojanja kandidata, Skupština se raspušta i parlamentarni izbori se moraju održati najkasnije za 45 dana od dana raspuštanja Skupštine.

Prema Ustavu zemlje, ukoliko se novi predsjednik ne izabere do završetka mandata aktuelnog predsjednika, dužnost predsjednika vrši predsjednik Skupštine sve do izbora novog šefa države. Aktuelnom predsjedniku Bujaru Nishaniju petogodišnji mandat ističe 24. jula.