Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Brazil

Ima mrtvih: Ogromne poplave uništile grad, voda nosila sve pred sobom

Mostar – popularno turističko odredište, posebno tijekom proljeća
10.04.2021., Mostar - Lijepo vrijeme i proljece primamilo domace, ali i strane turiste u Stari grad kojih je svakim danom sve vise. rDenis Kapetanovic/PIXSELL

Na snimcima objavljenim na društvenim mrežama vide se automobili i kuće koje kroz grad Petropolis i susjedne okruge nosi vodena bujica

Najmanje 18 osoba poginulo je u poplavama i klizištima uzrokovanim jakim kišama u brazilskom gradu Petropolisu, 70-ak kilometara sjeverno od Rio de Janeira, potvrdili su iz vatrogasne jedinice brazilske savezne države Rio de Janeiro.

U saopštenju se navodi da je u utorak više od 180 vojnika angažovano u pogođenoj regiji Petropolis, u kojoj je od posljedica obilnih padavina u 2011. godini poginule stotine osoba.

U ovo područje u utorak je palo 25,8 centimetara kiše u roku od tri sata, skoro isto koliko i tokom prethodnih 30 dana zajedno.

Na snimcima objavljenim na društvenim mrežama vide se automobili i kuće koje kroz grad Petropolis i susjedne okruge nosi vodena bujica. Poplave su grad doslovne uništile.

Kiša je prestala padati na pogođenom području, ali prema podacima gradskih vlasti prognozira se kako će u sljedećih nekoliko sati ponovno padati “lagana do umjereno jaka kiša”.