Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Peking

Imali su najtopliji junski dan u više od 60 godina, izmjerena temperatura od 41,1 stepen

peking kina vrućina
Foto: Screenshot/Twitter

Vlasti su ranije izdale narandžasto upozorenje, drugo najstrože vremensko upozorenje, rekavši da bi temperature mogle doseći 39 stepeni

Peking je s temperaturom od 41.1 stepen zabilježio svoj najtopliji junski dan u više od 60 godina, navode kineske meteorološke službe. Grad prolazi kroz produženi toplinski val s ekstremnim temperaturama koji će potrajati do kraja juna.

Oboreni rekordi

Zvaničnici su objavili kako je jučerašnji dan bio najtopliji otkako se 1961. godine počelo voditi evidenciju.

Ove je godine oko Kine oboreno nekoliko mjesečnih toplinskih rekorda. Prošli mjesec je Šangaj, najveći grad u zemlji, zabilježio najtopliji svibanjski dan u stoljeću. U Pekingu živi više od 21 milion ljudi i radi se o najvažnijem kineskom gradu na sjeveru zemlje, piše BBC.

Vlasti su ranije izdale narandžasto upozorenje, drugo najstrože vremensko upozorenje, rekavši da bi temperature mogle doseći 39 stepeni. Nacionalni meteorološki ured također je prošle sedmice izdao upozorenje za toplinski udar – dvije sedmice nego prethodnih godina.

Lokalne vlasti u Pekingu, Tianjinu i drugim gradovima u sjevernoj i istočnoj Kini savjetovale su ljudima da prekinu rad na otvorenom tokom najtoplijih dijelova dana i da potraže liječničku pomoć ako imaju simptome toplinskog udara.

Upozorenje građanima

Neki su također upozorili ljude i firme da ograniče potrošnju električne energije.

Prošle je sedmice Nacionalna uprava za energetiku organizirala svoju prvu vježbu u slučaju nužde u istočnoj kineskoj regiji, nestanak struje velikog razmjera. U lučkom gradu Tianjinu povećana potražnja za klima-uređajima povećala je opterećenje električne mreže za 23% u odnosu na prošlu godinu.

Radnici lokalnog komunalnog odjela svakodnevno su patrolirali podzemnim tunelima kako bi provjerili rade li električni kablovi ispravno.