Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

pakistan

Imran Khan i supruga osuđeni na sedam godina zatvora zbog nezakonitog braka

khan pakistan
Foto: Arhiv

Khanova dva prethodna braka – s Jemimom Goldsmith, kćerkom tajkuna Jamesa Goldsmitha, i televizijskom novinarkom Rehamaom Nayyar Khan – okončana su razvodom

Bivši pakistanski premijer Imran Khan i njegova supruga Bushra Khan osuđeni su u subotu na sedam godina zatvora i novčanu kaznu suda koji je presudio da je njihovim brakom iz 2018. prekršen zakon, saopćila je Khanova stranka.

To je bila treća presuda protiv Khana ove sedmice i dolazi uoči nacionalnih izbora u četvrtak na kojima mu je zabranjeno da se natječe.

Khan (71) je posljednjih dana osuđen na 10 godina zatvora zbog odavanja državnih tajni i 14 godina skupa sa suprugom zbog ilegalne prodaje državnih poklona. Njegovi pravni zastupnici kažu da će pokrenuti žalbe u sva tri slučaja.

Nije odmah bilo jasno da li će se njegove različite parnice odvijati istovremeno.

Khan je u zatvoru u garnizonskom gradu Rawalpindiju, dok će njegova supruga služiti kaznu u njihovoj vili na brdu u obližnjem Islamabadu. On se već suočava sa desetogodišnjom diskvalifikacijom za obavljanje javne funkcije.

– Nakon višesatnih užurbanih saslušanja na sudu, bez unakrsnog ispitivanja svjedoka i bez odgovarajućeg postupka – ruganje zakonu – navodi se u saopćenju Khanove stranke Pakistan Tehreek-e-Insaf (PTI).

– S obzirom na način na koji se ta suđenja vode, bit će veliki znak pitanja na izborima 8. februara. Ovo je test za više pakistansko pravosuđe – dodaje PTI.

Par je kažnjen sa po 500.000 rupija (1.800 dolara), prenosi ARY News.

Bushra je optužena da nije završila period čekanja koji nalaže islam, nazvan “Iddat”, nakon što se razvela od prethodnog muža i udala za Khana.

Khanovi su potpisali svoj bračni ugovor, ili “Nikkah”, u januaru 2018. na tajnoj ceremoniji sedam mjeseci prije nego što je bivša superzvijezda kriketa postao premijer po prvi put.

Bilo je kontroverzi oko toga da li su se vjenčali prije nego što je period završen. Nakon prvobitnih negiranja braka, PTI je to potvrdio sedmicama kasnije.

Oboje supružnika Khan negiraju da su to učinili.

Bivši Bushrin suprug, Khawar Maneka, s kojim je bila u braku tridesetak godina, podnio je krivičnu prijavu protiv supružnika Khan, kazala je osoba koja je direktno upoznata s tim.

Khan je Bushru često nazivao svojim duhovnim vođom. Poznata je po svojoj odanosti sufizmu, mističnom obliku islama.

Rođena kao Bushra Riaz Watto, promijenila je prezime u Khan nakon udaje. Njen muž i sljedbenici je obično nazivaju Bushra Bibi ili Bushra Begum, titule koje označavaju poštovanje na urdu jeziku.

Nije jasno kada i kako je Khan upoznao Bushru, ali bivša pomoćnica Aun Chaudhry rekla je da je Khan bio impresioniran njenom duhovnošću.

Khan, koji je 1990-ih stekao imidž plejboja kada je njegova karijera u kriketu uzela maha, kaže je da je živo zainteresiran za sufizam.

Khanova dva prethodna braka – s Jemimom Goldsmith, kćerkom tajkuna Jamesa Goldsmitha, i televizijskom novinarkom Rehamaom Nayyar Khan – okončana su razvodom.

Khan se borio sa desecima suđenja otkako je zbačen s vlasti na parlamentarnom glasanju o nepovjerenju 2022. Kaže da je njegovu smjenu podržala moćna vojska s kojom se sukobio dok je bio na funkciji.

On i njegova stranka navode da su bili podvrgnuti vojnoj akciji, uključujući hapšenja stotina pristalica, članova stranke i ključnih saradnika.

Vojska, koja je decenijama vladala pakistanskom politikom, negira te tvrdnje.

NAB, agencija za borbu protiv korupcije koja je sudila Khanu, u različitim je vremenima istraživala, sudila i zatvarala sve premijere koji su bili na funkciji od 2008. godine, uključujući Nawaza Sharifa, čija se stranka smatra favoritom na izborima ideuće sedmice, prenosi Reuters.