Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"Premijerski sat"

Incident u crnogorskom Parlamentu: Popović udaljen sa sjednice nakon što je bacio Poslovnik

Cetinje-Andrija-Popovic (1)

“Ovo je sramota, zastiđe”, istakao je Popović, da bi nakon toga bacio Poslovnik, zbog čega ga je Bečić udaljio sa sjednice

Prvi Premijerski sat u ovom skupštinskom sazivu i novom izvršnom vlašću u Crnoj Gori održan je danas na Cetinju. Crnogorski premijer Zdravko Krivokapić odgovarao je na pitanja predstavnika poslaničkih klubova. Raspravu je obilježio incident predsjednika Liberalne partije Andrije Popovića, koji je udaljen sa sjednice nakon što je bacio Poslovnik.

Na početku današnjeg Premijerskog sata na Cetinju lider Liberalne partije Andrija Popović htio je da ukaže na opsadno stanje na Cetinju, ali mu izjašnjenje nije dozvolio predsjednik crnogorske Skupštine Aleksa Bečić zbog proceduralnog kršenja Poslovnika.

“Ovo je sramota, zastiđe”, istakao je Popović, da bi nakon toga bacio Poslovnik, zbog čega ga je Bečić udaljio sa sjednice.

Ostaje nejasno je li Popović nekoga pokušavao pogoditi, a na snimku se čini da prilikom bacanja Poslovnika nije pogodio poslanike koji su sjedili na dnu sale.

“Ja se izvinjavam javnosti zbog čina koji sam uradio na početku današnje sjednice Skupštine. Nisam mogao vjerovati se može tako kršiti Poslovnik Skupštine Crne Gore, ne dozvoliti se da proceduralno govorim taj minut, a odnosilo se na to da je danas višestruko prekršen Ustav, član 24 i poslovnik Skupštine, ograničenje ljutskih prava i sloboda”, kazao je Popović nakon incidenta.

Andrija Popović (FOTO:  cdm.me)

Andrija Popović (FOTO: cdm.me)

Prema njegovim riječima radi se o tome da je Cetinje, prijestonica Crne Gore-grad heroj, srce Crne Gore, danas pod opsadom, ograde, kordon policije.

Protesti tokom sjednice na Cetinju (FOTO: cdm.me)

“Htio sam da ukažem na to da to ne smijemo da dozvolimo, narodne poslanike treba da čuva policija i ograde od naroda. Da podsjetim da su nekad demonstracije trajale danonoćno, prije 80 godina, od 25. do 27. marta, 1941. godine, bile su na Cetinju, protiv tadašnjeg Trojnog pakta, osamdeset godina kasnije, protiv novog trojnog pakta i nove fašizacije društva. Ali, u svakom slučaju vjerujem da ćemo svi naravučenije izvući iz ovoga. Nikad se ovo više ne smije desiti na Cetinju, da se čitav grad blokira, da bi se poslanici zaštitili od svog naroda, koji ga je izabrao. Nikome ne prijeti nikakva prijetnja”, naglasio je Popović.