Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

nakon lakrdije u gradskom vijeću

SABNOR pružio podršku Bogićeviću, MUP-u najavljena protestna vožnja kroz Sarajevo

Centar Sarajeva ukrašen povodom Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine
26.02.2021.,Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Povodom Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine centar grada ukrasen zastavama. Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Inicijator protestne vožnje navodi u saopćenju za javnost kako neće biti dozvoljeno isticanje političkih poruka i transparenata

Predsjednik Udruženja mladih umjetnika BiH i direktor Omladinskog film festivala Sarajevo, Kenan Musić, je u svojstvu fizičkog lica, kao građanin Sarajeva, pokrenuo inicijativu za organizaciju protestne vožnje automobilima kroz bh. prijestolnicu, a u znak podrške Bogiću Bogićeviću.

Tu vožnju kroz grad najavio je MUP-u KS, a od Ministarstva saobraćaja, za subotu, 27. marta zatražio je izmjenu režima saobraćaja kako bi kolona vozila neometano prošla gradom i na taj način iskazali svoju podršku Bogiću Bogićeviću i nezadovoljstvo političkim ambijentom u glavnom bh. gradu.

Musić je istakao kako ovo nije politički, već građanski „skup“ i inicijativa kojom svi građani, koji su podržali ovaj prijedlog, žele iskazati nezadovoljstvo zbog izigravanja kandidature Bogića Bogićevića za gradonačelnika Sarajeva.

U pozivu građanima se navodi da u subotu u 12 sati da sa svojim vozilima okupe na parkingu Zetre i u koloni, bez izlaska iz vozila naprave vožnju pravcem Zetra – Alipašina – Titova (prema Ilidži) – Zmaja od Bosne – Bulevar Meše Selimovića – Ante Babića prema Dobrinji – krug oko Dobrinje 2 i nazad prema Vijećnici preko Bulevara Meše Selimovića – krug oko Vijećnice i završetak vožnje kod BBI Centra.

Inicijator protestne vožnje navodi u saopćenju za javnost kako neće biti dozvoljeno isticanje političkih poruka i transparenata.

Podrška SABNOR-a

Savez antifašista i boraca NOR-a (SABNOR) BiH priopćio je u četvrtak kako daje bezrezervnu podršku Bogiću Bogićeviću koji je, kako navode, svojim prihvaćanjem kandidature za gradonačelnika Sarajeva vratio nadu ne samo građanima tog grada i BiH, nego i brojnim prijateljima u svijetu jer su povjerovali da može bolje i drugačije, a onima zbog kojih je došlo do odustajanja od kandidature iz SABNOR-a poručuju da se kolektivno izvine Bogićeviću.

“Sarajevo ima tri vječne vatre, onu zapaljenu 1946. godine u samom centru grada u znak sjećanja na osloboditelje Sarajeva od fašizma, zatim onu zapaljenu 1981. godine na Vracama u znak sjećanja na tisuće nevino ubijenih građana Sarajeva za vrijeme okupacije u Drugom svjetskom ratu, te onu što zaiskri ljudskom čestitošću 1991. godine i nagovijesti nezavisnu BiH. Tko dirne u bilo koju ili je pokuša ugasiti dirnuo je u BiH, u najveći broj njenih građana, dirnuo je u dušu bh. čovjeka, a on je prkosan i ponosan, branit će svoje, a povijest nas podsjeća da će i obraniti”, priopćeno je iz SABNOR-a.

Članovi SABNOR-a u BiH ovim putem dižu svoj glas, kako kažu, protiv pokušaja gašenja ove treće vječne vatre, što neprikosnoveno sija od 1991. godine, a zove se Bogić Bogićević.

“Lakrdija sa sjednicom Gradskog vijeća Sarajeva, te sve manipulacije koje su joj prethodile, uvrijedila je ogroman broj građana Bosne i Hercegovine, a nama antifašistima poslala jasnu poruku za kakvo Sarajevo i za kakvu BiH se zalažu scenaristi događanja na i oko sjednice Vijeća. A onda sitne račundžije i pilićari, u politiku došli rodbinsko-poslušničkim vezama, žele nam ubiti i nadu. Neće proći. Sarajevo je i u posljednjem ratu obranila raja, i opet će”, ističu iz SABNOR-a.

Izvinite se kolektivno našem Bogiću Bogićeviću i zamolite ga da povuče odustajanje od kandidature, jer njegov izbor mnogo je više od pukog izbora gradonačelnika jednog grada, u protivnom možete ugasiti svjetlo i neka zavlada vječiti mrak, stoji u priopćenju koje potpisuje predsjednik SABNOR-a Sead Đulić.