Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

četvoro mrtvih

Indija potvrdila pad helikoptera u kojem je bio načelnik štaba odbrane i njegova supruga

nesreca indija1 (1)

Video snimci emitovani na indijskim kanalima prikazuju vatrenu olupinu na mjestu nesreće u gustoj šumovitoj oblasti

Helikopter u kojem je bio načelnik štaba odbrane indijskih oružanih snaga general Bipin Ravat srušio se i zapalio u šumi, pri čemu su najmanje četiri poginula, potvrdile su indijske zračne snage.

General Bipin Ravat bio je u helikopteru Mi-17 ruske proizvodnje koji je “danas doživio nesrećom u blizini Coonoora, Tamil Nadu”, objavilo je indijsko ratno zrakoplovstvo na Twitteru.

Načelnik odbrane (63) i njegova supruga bili su u helikopteru sa drugim oficirima, a putovali su na Visoku vojnu školu, rekao je oficir indijske vojske.

Rawat je prvi načelnik štaba odbrane Indije, pozicija koju je Vlada Indije uspostavila 2019. godine, a smatra se bliskim premijeru Narendru Modiju.

Video snimci emitovani na indijskim kanalima prikazuju vatrenu olupinu na mjestu nesreće u gustoj šumovitoj oblasti.

“Na mjestu nesreće ima tri ili četiri mrtva, ali ne znamo njihov identitet”, rekao je zvaničnik vatrogasne službe u Coonooru.

“Neki od povrijeđenih su prebačeni u bolnicu”, rekao je on, dodajući da je na licu mjesta bilo dvadesetak vozila vatrogasne ekipe koja su ugasila požar.

Helikopter Mi-17, koji je prvi put ušao u službu 1970-ih i koji je u širokoj upotrebi odbrambenih službi širom svijeta, tokom godina je bio uključen u brojne nesreće.

Četrnaest ljudi je poginulo u nesreći prošlog mjeseca kada se helikopter Mi-17 azerbejdžanske vojske srušio tokom trenažnog leta.

2019. četiri indonežanska vojnika su poginula, a petoro ih je povrijeđeno u centralnoj Javi u još jednoj nesreći na obuci u kojoj je učestvovao isti helikopter.

Indijske zračne snage saopćile su da je u toku istraga o nesreći koja se dogodila u srijedu.