Globus

Bojana Beović

Infektologinja iz Slovenije: Na jesen bi nas mogla snaći epidemiološka “katastrofa”

03/08/2021

Broj dnevnih zaraza je u porastu, rekla je novinarima dodavši da je to očekivano s obzirom na dominaciju zaraznije delta varijante virusa

Slovenačka infektologinja Bojana Beović upozorila je u utorak da bi Sloveniju na jesen mogla snaći epidemiološka “katastrofa”, ako se tijekom kolovoza ne cijepe protiv covida-19 stariji od 50 godina.

“U toj je populaciji više od trećine necijepljenih i bitno je da se zaštite još u augustu jer nas inače na jesen čeka katastrofa, bolnice će opet biti pune covid pacijenata”, upozorila je Beović koja vodi vladinu grupu za cijepljenje.

Broj dnevnih zaraza je u porastu, rekla je novinarima dodavši da je to očekivano s obzirom na dominaciju zaraznije delta varijante virusa.

“Prema projekcijama, delta varijanta se brzo širi i zarazit će se velik broj ljudi koji imaju uvjete za težak tijek bolesti, a nisu zaštićeni, kazala je Beović.

Države koje imaju mnogo veći udio cijepljene populacije od Slovenije nemaju tako brzi porast hospitalizacija koji bi se inače mogao očekivati, rekla je.

U sedmici od 18. do 25. jula u slovenskim je ovlaštenim laboratorijima sekvencioniranjem utvrđeno da se u 98,1 posto analiziranih uzoraka koronavirusa radilo o delta varijanti, objavila je u utorak sloveenska vlada, dodavši da je izvor zaraze u lokalnim prijenosima, ali i iz “uvoza” iz drugih zemalja.

Zbog pogoršanja epidemiološke slike i rastućeg broja zaraza Slovenija bi već krajem ove sedmice iz sigurne “zelene” mogla doći u rizičniju “narančastu” fazu epidemije, objavila je Slovenska televizija, što je u izjavi za medije potvrdio i Jelko Kacin, koordinator kampanje cijepljenja.

“Delta virus se brzo širi i u Sloveniji možemo govoriti o eksponencijalnom rastu zaraza tom varijantom koja sada dominira, tako da smo u zaista teškom položaju”, rekao je Kacin.

Slovenija je u zadnja 24 sata imala 181 potvrđeni slučaj zaraze koronavirusom, što je porast od 71 posto u odnosu na stanje od prije sedam dana, a projekcije govore da bi se dnevne zaraze krajem iduće sedmice mogle i udvostručiti, prenosi Hina.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.