Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

NASA

InSight uspješno sletio na površinu Marsa

insight_mars

Svi ti podaci trebali bi dati odgovor na pitanje kako su se formirale unutarnje planete Sunčeva sustava prije 4,5 milijardi godina

NASA-in lander InSight uspješno je sletio na površinu Marsa u ponedjeljak navečer oko 21 sat po srednjeevropskom vremenu.

– Sve faze slijetanja letjelice uspješno su izvršene i iskomunicirane putem minijaturnih satelita Marco. Zar to nije fantastično? I na kraju i prva slika Marsa sa samo jednim većim kamenom, nevjerovatno – izjavio je za zagrebački Jutarnji list hrvatski naučnik Davor Mance s prestižnog instituta ETH u Zurichu, koji je s kolegama pratio slijetanje u kontroli misije u Jet Propulsion Laboratory (JPL) u Pasadeni.

Oko 800 miliona dolara vrijedna misija InSight lansirana je 5. maja ove godine, a do svoga je odredišta prošla preko 400 miliona kilometara.

Posljednji u nizu NASA-inih marsovskih landera ima zadatak istražiti Marsovu unutrašnjost. InSight će bit nepokretan, pozicioniran na samo jednom mjestu i glavni fokus bit će mu dubinska i detaljna analiza tla.

Lander je opremljen sofisticiranim instrumentima koji će precizno mjeriti podrhtavanje Marsovog tla, orbitu “Crvenog planeta” oko Sunca, dok bi InSightova sonda trebala prodrti pet metara u dubinu Marsovog tla kako bi izmjerila temperaturu unutrašnjosti planeta.

Svi ti podaci trebali bi dati odgovor na pitanje kako su se formirale unutrašnje planete Sunčevog sistema prije 4,5 milijardi godina.