Globus

Deutsche Welle

Institut Robert Koch: BiH za Njemačku više nije visokorizična zemlja

17/05/2021
Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Od nedjelje 16. maja Bosna i Hercegovina i Srbija nisu više na listi „visokorizičnih” već na spisku „rizičnih” zemalja, kada je u pitanju korona-virus, objavljeno je na internet-sajtu njemačkog instituta Robert Koch

Bosna i Hercegovina i Srbija od 16. maja više nisu na spisku “visokorizičnih zemalja” i nalaze se na listi “rizičnih” zemalja. Od zemalja iz regiona na listi “visokorizičnih” nalaze se i dalje samo još Hrvatska i Slovenija.

Od nedjelje 16. maja Bosna i Hercegovina i Srbija nisu više na listi „visokorizičnih” već na spisku „rizičnih” zemalja, kada je u pitanju korona-virus, objavljeno je na internet-sajtu njemačkog instituta Robert Koch, piše DW.

Pored BiH i Srbije, sa liste visokorižnčnih područja skinute su sada još Kosovo i Sjeverna Makedonija, a Crna Gora je skunuta 9. maja. Na listi visokorizičnih od zemalja iz regiona ostale su i dalje Hrvatska i Slovenija.

Samo Albanija u regionu nije rizično područje

Stepen rizika zemalja odnosno područja utvrđuje se na osnovu incidencije, odnosno broja novozaraženih na 100.000 stanovnika u periodu od sedam dana. Liste se sastavljaju na osnovu zajedničke odluke referentnog njemačkog inistuta Robert Koh i tri Savezna ministarstva – zdravlja, spoljnih i unutrašnjih poslova.

Zemlje, odnosno regioni, razvrstani su u četiri kategorije: zemlje u kojima postoje nove varijante virusa, visokorizične zemlje, rizične zemlje i zemlje u kojima ne postoji rizik. U regionu se samo Albanija nalazi na spisku onih zemalja koje nisu rizične.

Putovanja u Njemačku

Od 13. 05. 2021., kako piše na sajtu Ambasade Njemačke u Beogradu, važe odredbe Direktive o ulasku u tu zemlju u uslovima pandemije Kovida-19.

Po toj Direktivi, između ostalog, za ulazak u Njemačku je potrebno imati – ili potvrdu o revakcinaciji ili negativan test na prisustvo virusa (antigenski ili PCR) ili potvrdu o preležanom Covidu-19.

U Njemačkoj se priznaje vakcinacija vakcinama Biontech/Pfizer, Moderna, AstraZeneca ili Johnson i Johnson. Revakcinisanim se smatraju lica koja su primila drugu dozu vakcine, odnosno jednu dozu kad je u pitanju vakcina Johnson i Johnson.

Radi se isključivo o vakcinama koje je do sada priznala Evropska agencija za lijekove, EMA. Neophodno je da je prošlo najmanje 14 dana od posljednje potrebne pojedinačne doze.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.