Globus

izbori u hrvatskoj

HDZ osvojio većinu u gradskim vijećima 11 gradova, Tomašević i Škoro u borbi za Zagreb

17/05/2021
U Gradu Zagrebu uvjerljivo vodi Zeleno-lijeva koalicija Možemo! i kandidat za gradonačelnika Tomislav Tomašević koji ima 42,46 posto glasova (Foto: Pixsell)

U Gradu Zagrebu uvjerljivo vodi Zeleno-lijeva koalicija Možemo! i kandidat za gradonačelnika Tomislav Tomašević koji ima 42,46 posto glasova, s obrađenih 168 od ukupno 606 (27,72 posto) biračkih mjesta

HDZ je na izborima za gradska vijeća u Hrvatskoj osvojio većinu u 11 većih gradova, SDP u dva, Možemo! i HSLS u po jednom gradskom vijeću kao i četiri nezavisne liste, koje su se natjecale na nedjeljnim lokalnim izborima, pokazuju privremeni neslužbeni rezultati Državnog izbornog povjerenstva.

HDZ tako ima većinu u gradskim vijeća Dubrovnika, Splita, Šibenika, Zadra, Karlovca, Siska, Velike Gorice, Krapine, Virovitice, Požege i Osijeka. SDP je najviše glasova osvojio u gradskim vijećima Rijeke i Koprivnice. IDS ima većinu u Gradskom vijeću Pule, HSLS u Bjelovaru, a u zagrebačkoj Gradskoj skupštini koalicija predvođena platformom Možemo!.

Nezavisna lista Mirka Duspare osvojila je najviše glasova u Gradskom vijeću Slavonskog Broda, lista Ivana Čehoka u gradskom vijeću Varaždina, lista Matije Posavca u Čakovcu te lista Ivana Penave u vukovarskom Gradskom vijeću, prenosi Hina.

Tomašević: Učinili smo prvi korak u uklanjanju korupcijske hobotnice u Zagrebu

Kandidat Platforme Možemo Tomislav Tomašević koji je u prvom krugu osvojio oko 45 posto glasova birača s područja Grada Zagreba za mjesto gradonačelnika u obraćanju najavio je borbu u drugom krugu s protukandidatom te najavio pobjedu i uklanjanje korupcijske hobotnice,

“Večeras su građani Zagreba glasno rekli da promjeni. Glasno su rekli da kao grad možemo, da možemo zelenije, pravednije, transparentnije i bolje. Danas su građani Zagreba rekli da ovaj grad ne pripada interesnoj kliki, on pripada svima nama. Ostavili smo srce na terenu. Hvala svim Zagrepčanima koji su nam dali glas i povjerenje”, kazao je Tomašević i nastavio:

“Danas smo u Zagrebu napravili jedan i pol od dva potrebna koraka da oslobodimo ovaj grad od korupcijske hobotnice. Potrebno je još samo pola koraka da promijenimo model upravljanja ovim gradom, da razvijamo Zagreb u skladu s izazovima i standardima 21. stoljeća i da uhvatimo korak s drugim europskim metropolama. Imamo golemu prednost u drugom krugu, ali nema opuštanja, pred nama su još dva tjedna borbe i opet ćemo dati sve od sebe. Vodit ćemo i dalje pozitivnu kampanju i fokusirat ćemo se na rješenja za probleme u ovom gradu. Nećemo se služiti prljavim trikovima. Pobijedit ćemo za dva tjedna uzdignute glave i moći ćemo svima nakon izbora pogledati u oči, bez da smo prodali dušu i bez da smo ikome ostali nešto dužni.”

U utrci za gradonačelnika Zagreba u drugom krugu Tomašević i Škoro

Nakon što je Državno izborno povjerenstvo (DIP) prebrojalo sve glasove na biračkim mjestima, utvrđeno je kako je stanje u četiri najveća hrvatska grada nepromijenjeno od 23 sata, s obzirom će se za mjesta gradonačelnika odlučivati u drugom krugu, 30 svibnja/maja, javlja Anadolu Agency (AA).

U Gradu Zagrebu uvjerljivo vodi Tomislav Tomašević koji predstavlje stranke Možemo! – Politička platforma, Zagreb je naš!, NL, Zelena alternativa – Orah, Za grad, s osvojenih 147.631 glasova ili 45,15 posto u prvom krugu. Tomaševićev rezultat u Zagrebu nejuvjerljiviji je po postotku i broju glasova u usporedbi s najveća tri preostala hrvatska grada, no nedostajalo mu je nešto manje od pet posto kako bi stvar bila riješena u prvom krugu.

U drugi krug s Tomaševićem će u Zagrebu ići Miroslav Škoro, kandidat stranaka Domovinski pokret i Zelena lista s 39.789 ili 12,16 posto glasova birača.

Jelena Pavičić Vukičević iz “365 Stranke rada i solidarnosti”, nasljednica prethodnog gradonačelnika Milana Bandića, osvojila je 36.309 glasova ili 11,10 posto, čime je treća po rezultatima u hrvatskom glavnom gradu, no u drugi krug idu dva najbolja kandidata.

Četvrti je po broju osvojenih glasova u Zagrebu bio Davor Filipović u ime stranaka HDZ, HSLS, HSU s 9,83 posto, a peti SDP-ov Joško Klisović s 7,82 posto.

U natjecanju za članove Gradske skupštine Grada Zagreba stanje je donekle različito u odnosu na kandidate i liste koje predstavljaju. Platforma stranaka okupljenih oko stranke Možemo i Tomaševića osvojila je 40,83 glasova, slijedi koalicija stranaka HDZ, HSLS, HSU s 11,30 posto glasova, dok je Domovinski pokret Miroslava Škore uzeo 10,59 posto glasova.

Prema konačnim rezultatima, u Splitu u drugi krug idu Ivica Puljak iz stranke Centar s 26,82 posto glasova, te HDZ-ov kandidat Vice Mihanović s 23,23 posto.

Marko Filipović iz SDP-a u Rijeci ima 29,99 posto glasova, slijedi ga kandidat grupe birača Davor Štimac s 16,10 posto.

U Osijeku je u vodstvu Ivan Radić iz HDZ-a s 38,69 posto, slijedi ga Berislav Mlinarević 19,63 posto iz Domovinskog pokreta.

Gradonačelnici četiri najveća grada Hrvatske bit će poznati u 2. krugu izbora

Prema prvim nepotpunim rezultatima Državnog izbornog povjerenstva (DIP) objavljenim u 22 sata poznati su kandidati u natjecanju za mjesto gradonačelnika za drugi krug lokalnih izbora u četiri najveća hrvatska grada.

U Gradu Zagrebu uvjerljivo vodi Zeleno-lijeva koalicija Možemo! i kandidat za gradonačelnika Tomislav Tomašević koji ima 42,46 posto glasova, s obrađenih 168 od ukupno 606 (27,72 posto) biračkih mjesta.

Kandidat za drugi krug s Tomaševićem je Jelena Pavičić Vukičević iz Stranke rada i solidarnosti BM 365 s 13,31 posto glasova.

Nakon 55,83 posto obrađenih glasova u Splitu u drugi krug idu Ivica Puljak iz stranke Centar s 29,04 posto glasova, te HDZ-ov kandidat Vice Mihanović s 20,84 posto.

Marko Filipović iz SDP-a u Rijeci nakon 33,66 posto obrađenih glasova je u uvjerljivom vodstvu s 29,99 posto glasova, slijedi ga kandidat grupe birača Davor Štimac s 16,09 posto.

U Osijeku je nakon 79,49 posto obrađenih glasova u vodstvu Ivan Radić iz HDZ-a s 39,07 posto, slijedi ga Berislav Mlinarević 19,73 posto iz Domovinskog pokreta.

Aktualni vukovarski gradonačelnik, nezavisni Ivan Penava i HDZ-ov Nikola Mažar, prema do sada obrađenim rezultatima glasovanja, ući će u drugi krug izbora za gradonačelnika Grada Vukovara.

U Dubrovniku vodi HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Mato Franković.

Prema DIP-ovim neslužbenim rezultatima u 22 sata, u zagrebačkoj Gradskoj skupštini najviše će mandata imati platforma predvođena strankom Možemo! s 38,21 posto, a slijedi Stranka rada i solidarnosti BM 365 s osvojenih 11,45 posto glasova.

Čelnici lokalne izvršne vlasti moraju dobiti više od 50 posto glasova birača koji su glasovali ako žele biti izabrani u prvom krugu. Ako nijedan od kandidata ne prijeđe 50 posto, za dva tjedna, 30. svibnja/maja, održat će se drugi izborni krug u koji ulazi dvoje kandidata s najvećim brojem glasova.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.