Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

trajat će do 2. juna

Počinje “Brzi odgovor”, najveća vojna vježba Oružanih snaga SAD i BiH

Vježba ”Brzi odgovor 21”: Na Međunarodni aerodrom u Saraje
Sarajevo, Bosna i Hercegovina - 15. maj 2021. godine: Na Međunarodnom aerodromu Sarajevo u subotu je dočekana glavnina američkih vojnika koja je stigla povodom vježbe ”Brzi odgovor 21/Immediate Response 21“, koja će biti održana od 17. maja do 2. juna 2021.. ( Nihad Ibrahimkadic - Anadolu Agency )

Vježbu „Brzi odgovor 21“ Predsjedništvo BiH je odobrilo u februaru 2020. godine

U Bosni i Hercegovini danas počinje vojna vježba Oružanih snaga BiH i američe vojske, Brzi odgovor 21. Vježba će biti održana na poligonima Manjača i Glamoč te kasarni Dubrave, a trajat će do 2. juna. Njom će rukovoditi zapovjedništvo američke vojske za Evropu i Afriku (USUCOM).

Vježbu „Brzi odgovor 21“ Predsjedništvo BiH je odobrilo u februaru 2020. godine.

Ona je dio velike multinacionalne vježbe “Branitelj Evrope 21/Defender Europe 21“ koju Zapovjedništvo OS SAD-a za Evropu i Afriku provodi povezujući četiri različite vježbe na europskom tlu.

Radi se o ukupno oko 28.000 sudionika u četiri povezane vježbe, koje će se održati na 31 vojnom poligonu u 12 država, uz učestvovanje oružanih snaga iz ukupno 27 zemalјa.

Ambasador SAD u BiH Erik Nelson u svom je obraćanju ranije je istaknuo da će ovo biti najveća vojna vježba Oružanih snaga SAD i BiH do sada te da predstavlja izvrsnu prigodu za obuku za obje zemlje.