Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Iračke snage na nekoliko stotina metara od jedinica ISIS-a u Mosulu

mosul

Iračke specijalne snage nalaze se na nekoliko stotina metara od jedinica ISIS-a koje brane Mosul, a pitanje napada mjeri se satima, piše CNN.

“Vojska Antiterorističke jedinice napreduje vrlo brzo. Nije pitanje dana nego sati kad će se Mosul početi čistiti od terorista”, rekao je irački general Talib Shegaty, prenosi Hina.

Bitka za Mosul počela je prije nekoliko sedmica, ali do sada su se uglavnom borbe vodile po okolnim mjestima i gradovima. Prava bitka za drugi po veličini irački grad trebala bi tek krenuti. Koalicija predvođena iračkom vojskom broji oko 100.000 ljudi, a raspoređeni su po okolini grada još 17. oktobra.

Jučer je krenula nova faza napada. Stručnjaci smatraju da će ulazak u Mosul biti okidač za najkrvaviju fazu dosadašnjeg rata, a pretpostavlja se da će se borbe voditi za svaku ulicu.

CNN je objavio tajno snimljeni video koji pokazuje kako izgleda Mosul netom prije početka konačne bitke. Snimak su prije dva dana zabilježili pripadnici Brigada Mosula, koje čine studenti i državni službenici koji su pokrenuli oružani ustanak u gradu nakon što je ISIS u junu 2014. preuzeo vlast.

Snimak prikazuje napušten, sablastan grad, a koji je prije dolaska džihadista imao preko dva miliona stanovnika.