Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Obama: Direktor FBI-a ne pokušava da utiče na izbore

obama

Predsjednik Sjedinjenih Država Barack Obama izjavio je da vjeruje da je direktor FBI-a James Comey čovjek od integriteta koji ne pokušava da utiče na američke predsjedničke izbore najavom istrage dodatnih e-mailova s privatnog servera demokratske kandidatkinje Hillary Clinton.

To je saopćio glasnogovornik Bijele kuće Josh Earnest koji je kazao da Obama i dalje ima potpuno povjerenje u Hillary Clinton.

Naveo da nema “nezavisnih saznanja” o tome kako je Comey došao do odluke da javno obznani istragu FBI o mailovima niti zna “koji su faktori uzeti u obzir” u ovoj odluci direktora FBI-a, prenosi Reuters.

Vođa demokratske većine u američkom Senatu Harry Reid optužio je FBI da ima dvostruke standarde, jer je usmjerio pažnju na istragu o mailovima predsjedničke kandidatkinje u SAD Hillary Clinton, uprkos tome što ima “eksplozivne informacije” koje dovode u vezu njenog rivala Donalda Trumpa s Vladom Rusije, navodi Tanjug.

Kako prenosi britanski “Independent”, u pismu poslatom direktoru FBI-a, Reid je naveo da je postalo jasno da Comey posjeduje informacije o bliskoj vezi između republikanskog kandidata za Bijelu kuću Donalda Trumpa, njegovih savjetnika i Vlade Rusije.

“Javnost ima pravo da zna te informacije”, napisao je Reid u pismu.

Demokrate su i ranije ukazivale na povezanost između Trampa i predsjednika Rusije Vladimira Putina.

U prethodnoj debati Hillary Clinton direktno je optužila njenog republikanskog rivala da je “Putinova lutka”, što je Trump odbacio kao netačno.

U međuvremenu, obavještajne službe SAD su zaključile da su hakeri iz Rusije odgovorni za hakiranje meilova Demokratskog Nacionalnog Komiteta.

FBI je prije dva dana saopćio da ispituje mogućnost ponovne istrage nakon što su pronađeni novi mailovi s privatnog servera Hillary Clinton koji bi mogli sadržati povjerljive informacije.

Također je FBI u julu saopćio da je istraga u vezi s elektronskom poštom Hillary Clinton završena.

Objelodanjivanje novih mailova Clinton dok je bila državna sekretarka pokreće mogućnost ponovnog otvaranja istrage o demokratskom predsjedničkom kandidatu samo nekoliko dana uoči izbora.