Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Iračke snage napreduju prema Starom gradu u zapadnom Mosulu

Irak_Mosul_vojska

Iračke snage napreduju prema Starom gradu u zapadnom dijelu Mosula u jeku žestokih borbi s militantima Islamske države, saopćila je iračka vojska.

Komandosi Kontraterorističke službe (CTS) napredovali su u kvartu Yormouk u zapadnom dijelu grada i oslobodili su veći dio kvarta nakon žestokih borbi u proteklim danima, izjavio je vojni izvor za Xinhuu pod uslovom da ostane anoniman.

Elitne snage CTS-a nastavile su borbe s militantima u nekoliko obližnjih kvartova, dok su napredovali prema zapadnom rubu Mosula i gusto naseljenom Starom gradu, gdje se vjeruje da su deseci hiljada civila blokirani od militanata Islamske države.

Objava vojnog napredovanja došla je u jeku medijskih izvještaja da su stotine civila zatrpane pod ruševinama zgrada u teškom bombardovanju koalicije pod američkim vodstvom i iračkih aviona tokom proteklih nekoliko dana.

Irački premijer Haider al-Abadi,koji je također vrhovni zapovjednik oružanih snaga, objavio je početak ofanzive 19. februara u cilju protjerivanja ekstremističkih militanata iz zapadnog djela Mosula, poznatog među lokalnim stanovništvom kao desna obala irjeke Tigris koja dijeli grad na dva dijela.

Abadi je krajem januara proglasio oslobađanje istočne strane Mosula, lijeve obale Tigrisa, nakon više od 100 dana borbi protiv militanata Islamske države.

Zapadna strana Mosula, sa svojim uskim ulicama i sa 750.000 do 800.000 stanovnika, izgleda, ipak, kao veći izazov za iračke snage.

Mosul, 400 kilometara sjeverno od iračke prijestonice Bagdada, pod kontrolom je samoproglašene Islamske države od juna 2014. kada su vladine snage napustile svoje položaje i pobjegle, omogućujući militantima da preuzmu kontrolu nad dijelovima iračkih sjevernih i zapadnih regija.