Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Jordan

Iran kaže da nema veze s napadom dronom u u kojem su ubijena tri američka vojnika

vojnici sad
Foto: Screenshot/X

Napad je velika eskalacija ionako napete situacije na Bliskom istoku, gdje je izbio rat u Gazi nakon napada palestinske terorističke grupe Hamas na Izrael 7. oktobra

Iran smatra da su “neosnovane” tvrdnje da je umiješan u napad u kojem su ubijena tri američka vojnika u sjeveroistočnom Jordanu u blizini granice sa Sirijom, rekao je u ponedjeljak glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Nasser Kanaani.

Kanaani je također rekao da će nastavak američkih udara na Siriju i Irak, kao i rat u Gazi, samo intenzivirati ciklus nestabilnosti u regionu.

Američki predsjednik Biden okrivio je grupe koje podržava Iran za napad bespilotnih letjelica na američke snage, prvi smrtonosni napad na američke snage otkako je izbio rat između Izraela i Hamasa u oktobru i izazvao šokove širom Bliskog istoka.

Kanaani je rekao da “grupe otpora” ne primaju naređenja od Islamske Republike.

Ranije je iranska misija u Sjedinjenim Državama izdala saopćenje u kojem se potvrđuje da “Iran nije imao nikakve veze i da nema nikakve veze s napadom na američku bazu”.

Dodaje se: “Postoji sukob između američkih snaga i grupa otpora u regiji, koje uzvraćaju na uzvratne napade.”

Napad je velika eskalacija ionako napete situacije na Bliskom istoku, gdje je izbio rat u Gazi nakon napada palestinske terorističke grupe Hamas na Izrael 7. oktobra.