Iran ne želi mijenjati nuklearni sporazum

Srna

Iran je danas odbacio bilo kakvu izmjenu svog nuklearnog sporazuma sa svjetskim silama nakon što je američki predsjednik Donald Tramp zahtijevao uvođenje novih regulativa kako bi se dogovor održao.

“Iran neće prihvatiti bilo kakve izmjene sporazuma, bilo to sada ili u budućnosti. Nećemo dozvoliti da bilo kakva druga pitanja budu povezana sa sporazumom”, navodi se u saopštenju iranskog Ministarstva spoljnih poslova.

Analitičari ističu da Iran ima podršku svih partnera u sporazumu sem Amerike. Rusija je nešto ranije upozorila Vašington da bi eventualno povlačenje iz sporazuma bilo velika greška.

Zamjenik ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov kritikovao je komentare američkog predsjednika Donalda Trampa koji je juče izjavio da SAD za sada neće uvoditi sankcije Iranu, ali da će se kasnije tokom godine povući iz sporazuma ukoliko ne budu promijenjeni uslovi dogovora.

Kina je, takođe danas poručila da će nastaviti da igra konstruktivnu ulogu u održavanju i sprovođenju nuklearnog dogovora sa Iranom.

Prema sporazumu postignutom 2015. godine sa Rusijom, SAD, Kinom, Francuskom, Britanijom, NJemačkom i EU, Iran se saglasio da će ograničiti svoj nuklearni program u zamjenu za ukidanje niza međunarodnih sankcija.

Tramp je juče iznio ultimatum da se “isprave katastrofalni pripusti u dogovoru, ili će se SAD povući”.

Tramp tvrdi da je njegov prethodnik na funkciji Barak Obama previše popustio Iranu slabljenjem sankcija, a da pri tom nije primorao Islamsku Republiku da okonča svoj program balističkih projektila i pružanje podrške militantnim grupacijama.

IZVORSrna
PODIJELI