Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Rigorozna odluka

Iran postavlja kamere na javnim mjestima kako bi otkrio žene bez hidžaba

žene
iran zene hidzab ss

Sve veći broj iranskih žena skida zarove nakon smrti 22-godišnje Kurdkinje u pritvoru policije za moral u septembru prošle godine

U daljnjem pokušaju obuzdavanja sve većeg broja žena koje prkose obaveznom kodeksu odijevanja, iranske vlasti postavljaju kamere na javnim mjestima i saobraćajnicama kako bi identificirale i kaznile žene bez zarova, objavila je policija u subotu.

Nakon što budu identificirani, prekršitelji će primiti “tekstovne poruke upozorenja o posljedicama”, navodi policija u saopćenju.

Cilj tog poteza je “spriječavanje otpora protiv zakona o hidžabu”, navodi se u saopćenju, koje su prenijeli pravosudna novinska agencija Mizan i drugi državni mediji, dodajući da takav otpor kalja duhovnu sliku zemlje i širi nesigurnost.

Sve veći broj iranskih žena skida zarove nakon smrti 22-godišnje Kurdkinje u pritvoru policije za moral u septembru prošle godine. Mahsa Amini bila je privedena zbog navodnog kršenja pravila nošenja hidžaba. Snage sigurnosti nasilno su ugušile pobunu.

Riskirajući hapšenje zbog prkošenja obveznom kodeksu odijevanja, žene se, ipak, često viđaju bez zarova u trgovačkim centrima, restoranima, trgovinama i na ulicama širom zemlje. Videozapisi razotkrivenih žena koje se opiru moralnoj policiji preplavili su društvene mreže.

Policija je u današnjem saopćenju pozvala vlasnike preduzeća da “ozbiljno nadziru poštovanje društvenih normi svojim marljivim inspekcijama”.

Prema iranskom islamskom šerijatskom zakonu, nametnutom nakon revolucije 1979., žene su obavezne pokrivati kosu i nositi dugu, široku odjeću kako bi prikrile svoje figure. Prekršitelji su se suočili s javnim ukorom, novčanom kaznom ili hapšenjem.

Opisujući zar “jedan od civilizacijskih temelja iranske nacije” i “jedno od praktičnih načela Islamske Republike”, saopćenje ministarstva unutrašnjih poslova od 30. marta navodi da neće biti povlačenja po tom pitanju.

Pozvalo je građane da se suoče sa ženama bez vela. Takve su direktive u proteklim decenijama ohrabrile tvrdolinijaše da napadnu žene. Prošle je sedmice viralni snimak pokazao muškarca kako baca jogurt na dvije žene bez zara u trgovini, prenosi Reuters.