Globus

poginulo 176 ljudi

Iran potvrdio da je ispalio dva projektila na ukrajinski avion

21/01/2020

Saopćenje je potvrdilo izvještaj New York Timesa koji uključuje videosnimak ispaljivanja dva projektila na avion

Iranska služba za civilnu avijaciju potvrdila je da su dva projektila ispaljena na putnički avion ukrajinske aviokompanije koji je oboren u ovom mjesecu, navodi se u preliminarnom izvještaju postavljenom na websiteu službe.

– Istražitelji su ustanovili da su dva projektila Tor-M1 ispaljena na avion – navodi se u izvještaju i dodaje da je istraga tragedije u toku.

Saopćenje je potvrdilo izvještaj New York Timesa koji uključuje videosnimak ispaljivanja dva projektila na avion.

Tor-M1 je kratkometna raketa tipa zemlja-zrak razvijena u bivšem Sovjetskom savezu s ciljem napada na avione ili presretanja krstarećih projektila.

Avion aviokompanija Ukraine International Airlines, sa sjedištem u Kijevu, oboren je katastrofalnom greškom kratko nakon uzlijetanja iz Teherana 8. januara kada je poginulo svih 176 ljudi u njemu.

Iran je danima negirao zapadne tvrdnje zasnovane na američkim obavještajnim izvještajima da je avion Boeing 737 koji je bio na letu PS752 oboren neposredno nakon uzlijetanja.

Zapovjednik zrakoplovstva Revolucionarne garde, brigadni general Amirali Hajizadeh, prihvatio je punu odgovornost, ali je kazao da je operater projektilima djelovao nezavisno kada je otvorio vatru, prenosi AFP.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.