Globus

Iran pozvao Saudijsku Arabiju da ne šalje vojsku u Siriju

14/02/2016

Zamjenik načelnika generalštaba iranske vojske Masud Džazajeri upozorio je danas Rijad da ne šalje vojsku u Siriju, nakon što je Saudijska Arabija rasporedila borbene avione u Turskoj.

Prema njegovim riječima, Iran svakako neće dozvoliti da se situacija u Siriji razvija na način na koji to žele zemlje koje podržavaju pobunjenike, rekao je general Džazeri iranskoj televiziji Al Alam, a prenosi AFP.

Rijad je u subotu saopćio da je rasporedio borbene avione u turskoj vazduhoplovnoj bazi Indžirlik kako bi “intenzivirao” operacije protiv takozvane Islamske države (IS) u Siriji.

Turska je gađala pozicije kurdske i sirijske vojske u sjevernoj Siriji, što dodatno komplikuje napore da se okonča rat u kome je od početka 2011. godine poginulo 260.000 ljudi, prenosi Tanjug.

Iran podržava sirijskog predsjednika Bašara al Asada slanjem “vojnih savjetnika’ i dobrovoljaca da se bore uz sirijske snage, navodi France press.

– Teroristi koji se danas bore u Siriji su snage Saudijske Arabije, Amerikanci ili reakcionarne snage u regionu – rekao je Džazajeri.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.