Obilježavanje Međunarodnog dana djece oboljele i liječene od raka

djeca oboljela od raka

U sklopu obilježavanja Međunarodnog dana djece oboljele i liječene od raka – 15. februara, Udruženje “Srce za djecu koja boluju od raka u Federaciji BiH” danas je u Sarajevu organiziralo akademiju, uz program za djecu u znak potpore najmlađima koji se suočavaju s iskušenjima ovog oboljenja i njihovim roditeljima te radi podizanja svjesnosti o važnosti odgovarajućeg društvenog angažmana na ovom planu.

Ovo je jedna u nizu aktivnosti kojima Udruženje “Srce za djecu koja boluju od raka u FBiH” od 12. do 13. februara obilježava spomenuti međunarodni dan, a prethodila joj je posjeta učenika Osnovne škole “Harmani I” iz Bihaća Hematoonkološkom odjeljenju Pedijatrijske klinike u Sarajevu.

Kako je Feni kazala predsjednica Udruženja “Srce za djecu koja boluju od raka u FBiH” Lejla Kamerić, tradicionalno obilježavanje Međunarodnog dana djece oboljele i liječene od raka ove godine protiče u znaku ohrabrujućih činjenica koje svjedoče o porastu broja izliječene djece.

Tokom druženja djece, njihovih roditelja, medicinskog osoblja, donatora i prijatelja istaknuto je da će “Roditeljska kuća” u krugu Pedijatrijske klinike u Sarajevu biti otvorena 26. aprila, a skup je bio prilika za uručivanje zahvalnica onima koji su se u proteklom periodu nesebično angažirali u podršci aktivnostima Udruženja.

U zabavnom dijelu nastupio je bend “Vela havle”, te upriličen program za djecu, a sve je proteklo u izuzetno pozitivnoj atmosferi.

Kamerić je potcrtala da Udruženje “Srce za djecu koja boluju od raka u FBiH” u nastavku aktivnosti za sutra u SCC-u (Sarajevo City Center) planira promociju “Zlatne vrpce” – međunarodnog događaja koji simbolizira borbu protiv dječijeg raka, a kojom prilikom će ovom udruženju biti uručena donacija SCC-a u iznosu od 12.000 KM.

Planirano je, također, da se predstavnici ovog udruženja 23. februara obrate u Parlamentu FBiH radi animiranja parlamentaraca u vezi sa zahtjevima na planu sistemskog riješavanja određenih pitanja.

Udruženje će se, kako je planirano, u narednom periodu angažirati u sklopu više događaja i inicijativa, uključujući i učešće u Evropskom kongresu udruženja roditelja djece oboljele od malignih oboljenja u Beogradu, nakon toga slijedi “Rehabilitacioni kamp za malu izliječenu raju”, a potom će federalno udruženje biti domaćin regionalne konvencije mladih izliječenih od raka, na kojoj se očekuje učešće 50 do 60 izliječenih mladih ljudi s područja bivše SFRJ.

Statistika pokazuje da se od 250.000 djece kojoj se u svijetu dijagnosticira rak njih oko 90.000 ne uspije izboriti s tom bolešću. To oboljenje čini vodećim kod dječije smrtnosti od nezaraznih bolesti.

U Bosni i Hercegovini godišnje oboli 50 do 60 mališana, a po procentu izlječenja prati svjetske statistike.

Ove godine pokrenuta je globalna kampanja Child4Child u kojoj lokalna udruženja zajedno djeluju na podizanju svjesnosti o tom oboljenju djece.

Kampanju je pokrenula Childhood Cancer International (CCI), koja je krovna organizacija i trenutno predstavlja 180 roditeljskih udruženja iz 90 država širom svijeta uključujući i Udruženje “Srce za djecu koja boluju od raka u FBiH”.