Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Iranci počeli provedbu nuklearnog sporazuma

iran123

Iran je započeo s demontiranjem centrifuga za obogaćivanje urana na osnovu odredbi nuklearnog sporazuma postignutog sa šest svjetskih sila u julu – navela je u ponedjeljak japanska novinska agencija Kyodo riječi čelnika iranske nuklearne agencije tokom posjete Tokiju.

– Započeli smo s preliminarnim radom – navodi Kyodo riječi direktora Iranske organizacije za atomsku energiju, dodajući da mjere uključuju smanjenje broja aktivnih mašina za centrifuge.

Na osnovu sporazuma od 14. jula, Iran će ukinuti neke aspekte svog nuklearnog programa pod nadzorom Ujedinjenih nacija kako bi osigurao da ne može proizvesti nuklearno oružje u zamjenu za ukidanje sankcija koje su izolirale Teheran i teško su naškodile njegovoj ekonomiji.

U odvojenom dešavanju koje je potvrdilo da je rad na provedbi sporazuma počeo, 20 tvrdokornih članova parlamenta pisalo je predsjedniku Hassanu Touhaniju kako bi se požalili zbog demontiranja centrifuga u postrojenjima za obogaćivanje urana Natanz i Fordow.

– Nažalost u posljednja dva dana neki su radnici ušli u Fotdow i počeli su demontrirati centrifuge. Oni tvrde da mogu dovršiti posao u roku od dvije sedmice – navela je novinska agencija Fars riječi poslanika, prenosi Reuters.

Centrifuge se okreću supersoničnom brzinom kako bi povećale fizijske izotope u uranu. Slabo obogaćeni uran koristi se u nuklearnim elektranama, što je iranski deklarirani cilj, ali također se može koristiti kao materijal za atomsku bombu ako se dodatno prerađuje, za šta Zapad strahuje da bi mogao biti iranski tajni cilj.

Iranski najviši autoritet, vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei, uslovno je odobrio sporazum prošlog mjeseca, ali su poslanici saopćili da će početi uskoro s njegovom provedbom protiv njegovih naređenja.