Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

susret u glasgowu

IrishCentral: Biden se sastao sa Palmerom, razgovarali su o Bosni i Hercegovini

Prema pisanju portala IrishCentral, s Palmerom se sastao i Savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan

Američki predsjednik Joe Biden sastao se sa specijalnim američkim izaslanikom za izbornu reformu u Bosni i Hercegovini Matthew Palmerom prošle sedmice u Glasgowu uprkos gustom rasporedu, prenose strani mediji.

Prema pisanju portala IrishCentral, s Palmerom se sastao i Savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan.

“Njih dvojica su se prošle sedmice sastali sa specijalnim izaslanikom za BiH zbog toga što bi u ovom zapostavljenom dijelu svijeta moglo ponovo biti problema”, navodi se u tekstu.

Kako se dalje navodi, Bosni i Hercegovini je potreban direktan nadzor SAD-a, ali smatraju da bi Biden trebao imati isti osjećaj hitnosti u vezi Sjeverne Irske.

Washington je poslao specijalnog izaslanika u BiH, piše dalje IrishCentral, pojašnjavajući kako je Palmerova uloga da pomogne provođenje izborne i ustavne reforme u ovoj balkanskoj zemlji, u okolnostima pojačanih tenzija između Bošnjaka, Hrvata i Srba.

Palmer, koji je nedavno boravio u BiH, pred svoj dolazak je govorio za mnoge medije, uključujući hrvatske novinare i portal EURACTIV, za koji je rekao: “Kako snažno ću ići? Vrlo snažno. Odlučan sam da učinim sve u mojoj moći kao što su i SAD odlučne da učine sve što je moguće”.

IrishCentral je američki medij posvećen informiranju Amerikanaca irskog porijekla i obrađivanju tema koje se tiču irsko-američkih odnosa.

Američki angažman u BiH spomenuli su u kontekstu političke krize u koju su uključene Irska i Velika Britanija te potrebe, kako su naveli, imenovanja specijalnog američkog izaslanika za Sjevernu Irsku.