Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

ISIL izgubio 40 posto teritorije koju je ranije držao u Iraku

Steve Warren

Glasnogovornik snaga koalicije pod vodstvom SAD-a u borbi protiv terorističke organizacije ISIL, Steve Warren u Ambasadi SAD-a u Bagdadu, kazao je kako je ova teroristička organizacija izgubila više od 40 posto teritorije koju je prošle godine zauzimala u Iraku, javlja Anadolu Agency (AA).

“ISIL još uvijek ima snage da izvodi napade manjih razmjera. Međutim, izgubio je 40 posto teritorije koju je zauzeo prošle godine. Prognan je iz Tikrita i Baijija, a uskoro će biti pobijeđen i u Anbaru”, kazao je Warren i dodao kako su američki avioni izveli više od devet hiljada napada na uporišta terorističke organizacije ISIL, od toga više od šest hiljada napada izvedeno je na teritoriji Iraka.

Ovi napadi su, kako Warren kaže, zaustavili više od 90 posto proizvodnje nafte te terorističke organizacije.

Warren je govoreći o pogibiji iračkih vojnika, koji su smrtno stradali prilikom izvođenja zračnih akcija SAD-a na području Faludže, okrug Anbar, kazao kako je formirana posebna komisija koja će rasvijetliti čitav slučaj, kao i da će u komisiju biti uključeni i Iračani.

“Irački premijer Haidar Al-Ibadi odobrio je ulazak pojedinih američkih vojnika u Irak. Njih je manje od dvije stotine”, kazao je Warren vezano za pitanje slanja vojnika u Irak

.On se dotakao i pitanja talijanskih vojnika koji se nalaze u blizini Mosula, i istakao kako ovi vojnici nisu dio koalicije već da se tu nalaze kako bi štitili radnike jedne talijanske firme.

“Sretni smo što će se turske jedinice povući. To je uspjeh Iraka, Turske i SAD-a. Ja ne mogu potvrditi povlačenje”, dodao je Warren vezano za prisustvo turskih vojnika u Mosulu.