Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Klub Bošnjaka stavio veto na zaključke Narodne skupštine RS

nsrs

Klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a donio je danas odluku o pokretanju postupka zaštite vitalnog nacionalnog interesa bošnjačkog naroda na zaključke Narodna skupština RS-a, od 10. decembra, “o nezakonitom i neustavnom postupanju“ Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) tokom akcije na području Novog Grada/Bosanskog Novog.

Šef tog kluba Mujo Hadžiomerović pojasnio je za Fenu da se protive usvojenim zaključcima, jer je Ustavom BiH jasno propisane nadležnosti i odnosi između institucija BiH i entiteta.

– Pravosudne institucije i organi za provođenje zakona na državnom nivou imaju nadležnost da djeluju u punom kapacitetu na teritoriji cijele BiH. Ta se jurisdikcija ne smije osporavati, a entiteti imaju ustavnu obavezu da djeluju u skladu s odlukama institucija BiH – naglasio je Hadžiomerović.

Ukazao je da se zaključcima Narodne skupštine RS derogira zakon o SIPA-i te zakoni o Sudu i Tužilaštvu BiH.

U Klubu Bošnjaka smatraju neprihvatljivim da usmena informacija ministra unutrašnjih poslova RS-a Dragana Lukača, koju je podnio na sjednici Narodne skupštine RS, 10. decembra, o akciji u Novom Gradu/Bosanskom Novom “dovede Vladu i parlament u situaciju da postupi na ovako čudan i ostrašćen način, pun emocija, a ne zasnovan na dobro izučenim zakonima i ustavima“.

Kako je Hadžiomerović naglasio za Fenu, Tužilaštvo BiH i SIPA su institucije koje su po Ustavu zadužene za otkrivanje i procesuiranje najvećih oblika organiziranog kriminala, ratnog zločina i terorizma.

– Ukoliko na polovini države BiH zabranite pristup ovim institucijama, sigurno da će BiH i njeni građani osjetiti na sigurnosti, a time će i Bošnjaci u RS-u biti po izuzetnim pritiscima i s pravom se osjećamo ugroženim u punom smislu te riječi – naveo je šef Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a.

Smatra da odluka Vlade i Narodne skupštine RS o prestanku saradnje s sudskom vlašću BiH „ne samo da predstvalja najgrublje kršenje dejtonskog ustava u posljednjih 20 godina, već da bi ovakvo neustavno postupanje institucija RS moglo biti klica ne samo nekog budućeg nelegalnog preuzimanja vlasti na teritoriji entiteta RS, nego i radikalna destabilizacija BiH“.

Za pomenute zaključke Narodne skupštine RS, 10. decembra, glasala je samo parlamentrna većina.

Prema zaključcima, za koje su glasala 43 narodna poslanika, Narodna skupština potvrđuje da je akcijom SIPA-e u Novom Gradu, a koja se odnosi na nenajavljeni pretres objekata policijske stanice i opštine, “došlo do teškog kršenja Ustava Republike Srpske i Ustava BiH i zakona Republike Srpske, te nepotrebnog ugrožavanja integriteta Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske i uznemiravanja građana i javnosti u cjelini”.

Narodna skupština RS-a je u zaključcima dala potpunu podršku zaključcima Vlade RS u vezi s njenom ocjenom “o neustavnom i nezakonitom postupanju SIPA-e na području općine Novi Grad/Bosanski Novi”.