Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

“ISIL-ova nedjela nemaju veze s tolerantnim i plemenitim učenjem islama”

kolinda_grabar_kitarovic

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović poručila je u srijedu kako će potraga za Tomislavom Salopekom, kojega su u Egiptu oteli pripadnici Islamske države, te objavili da su ga pogubili, nastaviti sve dok postoji i tračak nade da je živ.

“U ovim trenucima duboke neizvjesnosti htjela bih izraziti suosjećanje prema porodici gospodina Salopeka, njegovoj supruzi Nataši, njihovo dvoje djece, roditeljima prijateljima zbog ove teške situacije i duboke neizvjesnosti u kojoj se nalaze oni i svi mi. Međutim, želim čvrsto reći, dok postoji ijedan tračak nade, ijedan promil šanse da je Tomislav živ, mi nastavljamo raditi, nastavljamo potragu za njim i spašavanje njegova života”, izjavila je Grabar Kitarović na vanrednoj konferenciji za novinare u svom splitskom uredu.

[pull_quote_right]Zahvalila je i medijima na odgovornom ponašanju i suzdržanosti od objavljivanja informacija i fotografija o navodnoj tragičnoj sudbini Tomislava Salopeka[/pull_quote_right]

Zahvalila je svima koji su bili angažirani u potrazi za njim, posebno hrvatskim institucijama i službama, te svim prijateljskim državama i službama, uključujući mnoge prijatelje iz arapskih zemalja koji ga pokušavaju spasiti.

“O detaljima ne mogu i nikad neću govoriti. Međutim, vjerujte mi da radimo sve što možemo”, poručila je hrvatska predsjednica.

Istakla je kako posebno zahvaljuje Islamskoj zajednici u Hrvatskoj, odnosno Mešihatu Islamske zajednice i njenom sadašnjem predsjedniku Azizu efendiji Hasanoviću, te bivšemu predsjedniku Šefki Omerbašiću, prije svega na njihovom javnom apelu za spašavanje života nevinog Salopeka. Zahvalila im je i na isticanju “da sve ove prijetnje, da sve ono što se događa nije u duhu islama i islamskih vrijednosti”.

“Upravo to sve podsjeća nas kako ovakva nedjela nemaju nikakve veze s tolerantnim i plemenitim učenjem islama. Hrvatska je uvijek bila i bit će primjer suživota i tolerancije među vjerskim zajednicama, pa tako i s islamskom zajednicom – ostat ćemo primjer u svijetu”, naglasila je Grabar Kitarović.

Zahvalila je i medijima na odgovornom ponašanju i suzdržanosti od objavljivanja informacija i fotografija o navodnoj tragičnoj sudbini Tomislava Salopeka, pozvavši medije i hrvatske građane da se, bez obzira na fotografije ili videozapise koji se budu pojavljivali, i dalje suzdrže od njihove objave, da ih ne dijele po društvenim mrežama.