Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

ISIL-ovci kuju zlatne novčiće

isil zlato

Zagovornici Islamske države preko društvenih su mreža počeli širiti fotografije zlatnih kovanica za koje tvrde kako su novac Islamske države.

Nekoliko fotografija na kojima se nalaze kovanice, navodno prikazuju novac islamista kojem su prethodili dugotrajni dogovori i njegova izrada. Na jednoj od kovanica nalazi se slika klasa kukuruza koji se njiše na vjetru, dok je na jednoj od kovanica slika karte svijeta.

Polje kukuruza navodno predstavlja obećanje koje je Islamska država dala svojim borcima, a to je da će im osigurati budućnost i život kakav zaslužuju. Stvarnost je ipak nešto drugačija. U drugom najvećem gradu Iraka, Mosulu, stanovnici se žale na netašicu vode, ali i ostalih živežnih namirnica kojima je cijena porasla od njihovog ulaska u grad u junu 2014. godine.

Kovanica s poljem kukuruza označene je arapskim brojem jedan, što sugerira da ipak ne vrijedi mnogo. Na drugoj kovanici nalazi se arapski broj pet, a na poleđini kovanice stoji slika karte svijeta.

Kovanice navodno ne predstavljaju novu valutu već su dinar, koji se koristi u arapskim zemljama, pretvoren u novo ruho. Zlatne kovanice predstavljaju pokušaj Islamske države da pokaže odanost te poštovanje prema historijskim korjenima islama.

Prema nekima, puštanje ovih zlatnih kovanica u opticaj, pokušaj je Islamske države da ih se prestane gledati kao na barbare, te da ih se prihvati kao pravu i suverenu državu, piše Daily Mail.