Vjeroučiteljica “sjajne reputacije” obljubila učenike u Velikoj Britaniji

imgID8114665

Britanska učiteljica i bivša direktorica škole, koju su svojedobno uzdizali u nebesa zbog “vizionarskog rukovođenja”, dobila je osam godina zatvora zbog seksa s učenicima, javljaju britanski mediji.

Nekada ugledna učiteljica, 55-godišnja Anne Lakey ostala je bez slobode zbog seksualnog zlostavljanja svojih učenika tokom 1980-ih. Napadnuti dječaci, u vrijeme počinjenja zločina stari 13 i 15 godina, torturu su trpjeli pune tri godine.

ad_154926748-e1418902285989

Tokom suđenja, završenog u utorak, jedan od napadnutih nazvao je Lakey “odvratnim seksualnim čudovištem”.

Lakeyina se karijera, u kojoj je postala nacionalna voditeljica obrazovanja, u potpunosti zaustavila 2012. godine nakon što je jedan od dječaka, sada već u odrasloj dobi, napisao pismo svojoj bivšoj školi razotkrivajući zlostavljanje kojem su on i drugi dječak bili podvrgnuti prije punih 25 godina.

Sada kada je i on sam otac, žrtva navodi kako mu se “zgadi” svaki put kada Lakey tvrdi da su joj prije svega prioritet mladi.

Njegov je e-mail doveo do njene suspenzije u školi Durham Federation, no kada je policija započela istragu Lakey ga je nazvala i pokušala ga nagovoriti da laže detektivima.

– Uvjeravanje je bilo poput visoke razine osnova filozofije. Govorila je o svojoj karijeri, kćeri i suprugu, kako se nakon njega nikada poslije nije seksala s drugim dječacima… Trudio sam se suzdržati. U početku su me tresle emocije, no pred kraj sam postao potpuno hladan – ispričao je jedan od zlostavljanih dječaka.

Lakeyina se karijera, u kojoj je postala nacionalna voditeljica obrazovanja, u potpunosti zaustavila 2012. godine nakon što je jedan od dječaka napisao pismo svojoj bivšoj školi

Opisao je kako mu je Lakey, koja je predavala historiju i vjeronauk, uzela nevinost kad je imao 13 godina, no prije toga ju je morao gledati kako se kupa. Ispričao je policiji da su nakon toga često imali spolne odnose u njezinom bračnom krevetu.

Jednom se prilikom čak morao sakriti u ormar kako ne bi bili uhvaćeni.

Pokušao je prekinuti vezu više puta, no morao se izboriti da izađe iz njezina doma.

Lakey je sve u suzama demantirala, no priznala je da je imala legalnu seksualnu vezu s drugom žrtvom. Ona je tada imala 30, a dječak 18 godina.

Sudac Howard Crowson optuženoj je rekao da je tokom cijele karijere bila “inspiracija za učitelje i direktore”.

– No, tokom 1980-ih pokvarili ste dvojicu dječaka upola mlađih od vas. Bili su naivni i nezreli. Ovo će uništiti karijeru na kojoj ste toliko dugo radili – kazao je Crowson.

Lakey je inače majka dvoje djece, a iza sebe ima tri braka. Pedagošku slavu stekla je nakon što je fakultet Fyndoune u Sacristonu spasila od propadanja.

https://youtu.be/oDosphq_Zd0