Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

ISIL ponovo prijeti: Očekujte crne dane

napad

Portal Vijesti Ummeta koje objavljuju sav medijski materijal ISIL-a, objavile su u utorak na bosanskom jeziku poruku ISIL-a o napadima u Belgiji. Navode kako su njihovi borci krenuli u napad opasani eksplozivom i noseći kalašnjikove.

U poruci prijete i novim napadima.

“Ponavljamo krstaškim zemljama da ih očekuju crni dani Islamske Države zbog neprijateljstva i borbe koju vode protiv nje. A ono što slijedi je, Allahovom dozvolom, još žešće i gorčije”, stoji, između ostalog, u poruci koju je odaslao pomenuti portal.

ummeta

Podsjetimo, radikalna grupa Islamska država preuzela je odgovornost za napade danas u Bruxellesu, navodeći da su militanti otvorili vatru na aerodromu i da ih je “nekolicina” bombaša samoubica detonirala pojaseve.

U vijesti koju je grupa objavila u servisu novinske agencije Amaq navodi se da je još jedan bombaš samoubica izveo napad u metrou.

U vijesti se tvrdi da je napad bio odgovor na belgijsku podršku međunarodnoj koaliciji koja izvodi zračne udare protiv te terorističke grupe, prenosi agencija AP.

Irački obavještajni zvaničnik tvrdi da su mu izvori u sirijskom gradu Raqqa poručili da je radikalna grupa Islamska drežava planirala napade u Evropi za dva mjeseca “u kojima bi mete bili aerodreomi i željezničke stanice”.

Zvaničnik je izjavio za Associated Press u utorak da su irački zvaničnici obavijestili evropske zemlje o tim planovima ekstremista, ali da “Brisel nije bio dio tih planova” u to vrijeme.

32748AC600000578-3504028-image-a-34_1458657296519

Kazao je da su militanti Islamske države promijenili operaciju i prebacili je u Bruxelles “zbog hapšenja Salaha Abdeslama”, osumnjičenog za napade u Parizu od 13. novembra koji je u petak uhapšen u Briselu.

Drugi visoki irački obavještajni zvaničnik izjavio je da “Daesh (Islamska država) stoji iza ove operacije i planirala ju je u Raqqi prije dva mjeseca, i pripremila je još tri bombaša samoubice koji će obaviti drugi zadatak”.