Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Istorijski govor Obame na Kubi: Došao sam zakopati posljednji ostatak hladnog rata

obama

Predsjednik SAD Barack Obama obratio se danas narodu Kube i pozvao je komunističku vladu ove države na demokratske i ekonomske reforme.

U obraćanju u pozorištu Grand u Havani, u prisustvu predsjednika Raula Kastra, Obama se u istorijskom govoru koji je emitovan širom ostrva obratio narodu Kube.

Predsjednik SAD je rekao da je došao na Kubu kako bi pružio ruku prijateljstva i “zakopao posljednji ostatak” hladnog rata na američkim kontinentima.

Obama je takođe pozvao na snažne ekonomske i političke reforme i veću otvorenost jednopartijske države u kojoj Vlada guši pobunu, pristup internetu je ograničen, a mediji su pod kontrolom države.

On rekao da Kubanci ne mogu da ostvare svoj puni potencijal, ukoliko njihova Vlada ne dozvoljava promjene i ne olakša kontrolu kubanske politike i društva.

“Vjerujem da građani treba da budu slobodni da izraze mišljenje bez straha. Glasači treba da biraju svoju Vladu na slobodnim i demokratskim izborima. Ne slažu se svi sa mnom, ne slažu se svi sa američkim narodom u vezi ovoga, ali ja vjerujem da su ta ljudska prava univerzalna. Vjerujem da su to prava američkog naroda, kubanskog naroda i ljudi širom svijeta”, rekao je Obama publici.

Publika ga je aplauzom bodrila u više navrata, posebno kada je kritikovao dugotrajni američki ekonomski embargo protiv Kube, te kada je govorio pohvalno o kubanskim talentima i uspjesima zemlje u sferi zdravstva i obrazovanja.