Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

ISIL u problemima jer im bombarduju skladišta sa novcem

isil

Organizacija Islamska država je dosad izgubila stotine miliona dolara u bombardiranjima međunarodne koalicije na njihova skladišta gotovog novca u Iraku i Siriji, rekao je u srijedu američki pukovnik Steven Warren.

Avionu koalicije su prošlog vikenda napali deset zgrada u kojima se čuvala gotovina, rekao je Warren, glasnogovornik zračne kampanje koju protiv džihadista ISIL-a provodi međunarodna koalicija na čelu sa SAD.

“Nemamo preciznih podataka, ali mislimo da se (gubici) računaju u stotinama miliona dolara”, ocijenio je Warren iz Bagdada.

Avionu koalicije se sedmicama usredotočuju na zalihe novca ISIL-a kako bi presahnulo financiranje džihadista. Budući da su im drugi financijski tokovi onemogućeni, svoje ilegalne transakcije moraju provoditi u gotovini, prenosi Hina.

“Jasno je da je nemoguće spaliti svaku novčanicu, možda su ih nešto uspjeli spasiti. Ali, naša je procjena da im je taj niz napada zadao ozbiljan udarac po džepu”, ustvrdio je Warren.

U sklopu strategije uništenja islamističkih financija, koalicija je također napadala naftnu infrastrukturu pod kontrolom ISIL-a.

Pukovnik Warren je naglasio da se čini da napori koalicije donose rezultate, jer je nedavno ISIL objavio da mora smanjiti plate svojim borcima i da su im u nekim slučajevima naknade prepolovljene.

ISIL se uglavnom financira krijumčarenjem nafte, pljačkom i iznudama od stanovništva u područjima koja kontroliše.