Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

ISIL zaprijetio Španiji novi napadima

barcelona
FOTO: Ilustracija

Pripadnici takozvane Islamske države (IS) zaprijetili je u četvrtak Španiji novim napadima ako ne prekine borbu protiv nje i poručila građanima da mogu očekivati nove scene poput onih u kojima je ubijeno 15 prolaznika, a više od 120 povrijeđeno.

U prvom obraćanju na španskom jeziku sedam dana nakon napada u Kataloniji IS je poručio da im neće dati mira ako njihova vlada ustraje u tome da se nastavi boriti protiv grupe, kao što je prije četiri dana najavio španski ministar vanjskih poslova Alfonso Dastis.

U video isječku u trajanju 2 minute i 28 sekundi, koji se dijelio putem društvenih mreža, prikazane su snimke panike i straha iz Barcelone, a dvojica pripadnika IS-a prijete Špancima.

“Islamska Država više nema granica, provest će džihad ondje gdje se nalazite, nadam se da će Alah biti zadovoljan s vama”, govori pripadnik s bradom i crnom kapom na glavi dok u pozadini vijori crna zastava. Čuje se muzika na francuskom jeziku.

Drugi pripadnik, lica zamaskirana crnom fantomkom s automatskom puškom preko ramena, ističe:

“Neka Alah prihvati volju naše braće u Barceloni”. “Ostavite se ovog rata protiv nas, otiđi iz njega kršćanine, jer će u protivnom naša borba protiv vas ići do kraja svijeta, uvijek. Nikada vas nećemo ostaviti mirnima. Nikada”, govori i prijeti prstom.

Prije seda, dana je jurećim kombijem i hladnim oružjem ubijeno 15 prolaznika na šetalištima u primorskim gradovima Barceloni i Cambrilsu u sjeveroistočnoj pokrajini Španije. U bolnicama je još 37 ozlijeđenih. Džihadistička skupina je namjeravala izvesti velike napade eksplozivom, uključujući dizanje u zrak znamenitosti, no plan im je pokvarila slučajna eksplozija dan ranije u jednoj kući gdje su rukovali plinskim bocama i materijalom, pokazala je policijska istraga.

“Španski kršćani, ne zaboravite prolivenu krv muslimana tokom španjolske inkvizicije”, rekao je pripadnik s bradom.

“Osvetit ćemo se za vaše ubijanje. A i zbog onoga što sada radite protiv Islamske države. Uz dopuštenje Alaha, Al-Andalus će opet biti ono što je bio. Zemlja kalifata”.