Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

ISIS: Mi smo oborili avion s 220 ruskih krstaša!

avion pad nesreca

Teroristička organizacija Islamska država (IDIL) preuzela je odgovornost za pad ruskog aviona na egipatsko poluostrvo Sinaj, iako zvanični podaci govore o tehničkim problemima koji su doveli do nesreće.

Naime, kao razlog napada navodi se vazdušna kampanja u Siriji u kojoj ruska avijacija gađa položaje militanata, s ciljem njihovog slabljenja u odnosu na vojsku odanu predsjedniku zemlje Basharu al-Assadu.

“Vojnici Kalifata uspjeli su oboriti avion koji je prevozio najmanje 220 ruskih krstaša. Hvala Gospodaru, svi su ubijeni, a Rusi neka znaju da nisu sigurni u islamskim zemljama. Stotine poginulih u Siriji zbog vaših zračnih napada bit će vaše prokletstvo. Kao što vi ubijate druge i vi ćete biti ubijani”, stoji u postu koji je objavljen putem Twittera.

Ipak, mnogi eksperti smatraju kako se radi o lažnim tvrdnjama.

Kako prenosi Sky News, pilot letjelice neposredno prije pada kontroli leta je prijavio određene tehničke probleme. Naime, avion je proizveden 1997. godine i od tada je u zraku proveo više od 56.000 sati.

U nesreći je poginulo 220 putnika, od čega 17 djece.

Aviokompanije će izbjegavati Sinaj

Dvije najveće evropske aviokompanije objavile su kako će pri svojim letovima izbjegavati Sinajsko poluostrvo dok se ne razjasni šta je uzrokovalo današnji pad ruskog aviona sa 244 osobe.

Iz njemačkog avioprevoznika Lufthansa i Air France-KLM-a kazali su da će Sinaj obilaziti iz sigurnosnih razloga.

“Odlučili smo izbjegavati taj prostor zbog novonastale situacije i razloga pada koji još nisu razjašnjeni”, kazala je glasnogovornica Lufthanse. “Nastavit ćemo to činiti sve dok se ne sazna šta je dovelo do pada”.

Lufthansa je najmanje deset puta dnevno letjela preko ovog područja.

Podsjetimo, avion Airbus A-321 ruske kompanije Metrojet pao je nakon polijetanja iz egipatskog odmarališta Sharm el-Sheikh prema St. Petersburgu.

Preliminarski rezultati istrage ukazuju da je pad uzrokovan tehničkom greškom, a IDIL tvrdi da je avion srušen njihovom voljom.