Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

ISIS srušio drevni hram Nabu i prijeti rušenjem piramida u Egiptu

isis

Na internetu se pojavio video snimak u kojem pripadnici ISIL-a tvrde da je srušila drevni hram Nabu, te najavljuje da će sljedeće na udaru biti egipatske piramide.

Na snimku je navodno prikazano kako islamisti dižu u vazduh hram Nabu star 2.500 godina u Ninivi u Iraku, prenosi Daily Mail.

U videu se iz nekoliko uglova prikazuje hram posvećen vavilonskom božanstvu mudrosti, nakon čega slijedi snažna eksplozija.  Za sada nema zvanične potvrde da li je i kada ID srušila drevni hram koji se nalazi blizu grada Nimroda koji je stradao prošle godine.

Na kraju snimka islamisti prijete da će srušiti piramide i sfingu na platou Gize u Egiptu, tvrdeći da su to “drevne građevine koje su podigli nevjernici”.

Islamska država po običaju udara na istoriju čovječanstva, a ogromnu štetu pripadnici ove terorističke organizacije već su pričinili u drevnim gradovima Nimrod u Iraku i Palmiri u Siriji.

To su svijetu prikazali u video snimku na kojem se vidi kako maljevima razbijaju skulpture i sa zidova kidaju reljefe u Palmiri.