Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
Globus

ISIS zauzeo branu Ramadi na Eufratu: Više iračkih gradova ostalo bez vode

05/06/2015

Nakon što su teroristi ISIS-a zatvorili vodu na brani Ramadi na rijeci Eufrat stanovništvo tog područja naišlo je na ozbiljne probleme s nestašicom vode, javlja Anadolu Agency.

Generalni direktor Projekata vezanih za vodu, direkcije koja djeluje pri Ministarstvu voda, Ali Hashim upozorio je da su teroristi ISIS-a zatvorili protok vode na brani Ramadi te da je to pričinilo ozbiljne probleme širem regionu.

“Činjenica da je ISIS zatvorio protok vode na brani Ramadi uzrokovala je velike štete regionu sliva Eufrata. Gradovi poput Nejefa, Kerbele, Babilona, Divaniye, Musenne i šireg regiona već imaju poteškoće pri nabavci vode”, kazao je Hashim.

Ministarstvo je uradilo sve kako bi pomoglo građanima u ovim momentima. Pomenuta područja će vodu uzimati iz rezervi, no ni rezerve neće dugo izdržati, upozorilo je iračko Ministarstvo voda.

“Naše rezerve vode su znatno manje u odnosu na prošlu godinu. Stoga je potrebno što prije osloboditi branu Ramadi od terorista i obezbijediti protok vode”, kazao je Hisham.

ISIS je u utorak zatvorio protok vode na brani Ramadi, na rijeci Eufrat. Također je zatvoren dotok vode za istočni dio grada Ramadija.

Površinski najveća oblast u Iraku, oblast Anbar, sa središtem u Ramadiju skoro dvije sedmice je pod kontrolom terorističke organizacije ISIS. Iračka vojska zajedno sa trupama milicije Hashed al Shabi 26. maja pokrenula akciju širokih razmjera kako bi oslobodila područje Anbara.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.