Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
BiH

Stotine Zeničana protestovalo zbog zagađenja

05/06/2015

Nekoliko stotina stanovnika osam mjesnih zajednica, koje graniče sa proizvodnim pogonima kompanije ArcelorMittal, danas je, pred kapijom fabrike u naselju Tetovo, mirnim protestom izrazilo svoje nezadovoljstvo trenutnom ekološkom situacijom.

Dio od ukupno 20.000 stanovnika koliko živi u ovih osam mjesnih zajednica na Svjetski dan zaštite okoliša želio je iskazati nezadovoljstvo zbog nekvalitetnog zraka, zemljišta i vode kao i zbog nepoštivanja propisa za zaštitu okoline.

[pull_quote_left]kupljeni su još istakli da je u proteklih deset godina broj oboljelih od karcinoma znatno povećan i da će, ukoliko se njihovi zahtjevi ne ispune, poduzeti radikalnije mjere[/pull_quote_left]

Mještanka naselja Tetovo Hanumica Imamović kaže da ekološka situacija u posljednjih 30 godina, koliko živi u ovom mjestu, nikada nije bila gora.

“Nikad nam nije bilo gore živjeti u ovom naselju. Zaboravljeni smo od svih institucija i prepušteni smo sami sebi. Očito je da nekome služimo kao pokusni miševi. Gotovo da svaka kuća u Totovu ima bolesnika, a naša djeca kašlju deset mjeseci u godini. To nije slučajno. Naravno da je riječ o posljedicama strašnog zagađenja. Pitam se da li će odgovorni, kada budu potpisivali okolišnu dozvolu misliti na nas i našu djecu”, rekla je Imamović.

Predstavnik mjesne zajednice Podbrežje Željko Perić je kazao da najodgovornijim za ekološku katastrofu smatra federalni nivo i resorno ministarstvo kao i nadležne inspekcije te lokalnu upravu.

Okupljeni su još istakli da je u proteklih deset godina broj oboljelih od karcinoma znatno povećan i da će, ukoliko se njihovi zahtjevi ne ispune, poduzeti radikalnije mjere.

Zahtjevi koordinacije mjesnih zajednica sa preciziranim rokovima bit će upućeni federalnom Ministarstvu okoliša i turizma, kantonalnom tužilaštvu, nadležnim institucijama za produženje okolinskih dozvola za rad pogona ArcelorMittala, SIPA-i, Vladi FBiH, Gradskom vijeću i gradonačelniku Zenice, upravi ArcelorMittala kao i visokom predstavniku u BiH Valentinu Incku.

Na kraju protestnog skupa građani su položili cvijeće na kapiju kompanije ArcelorMittal, a tom gestom su željeli pokazati da nisu nasilni i da su njihovi zahtjevi “normalni”.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.