Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Stotine Zeničana protestovalo zbog zagađenja

BiH

zenica protesti (3)

Nekoliko stotina stanovnika osam mjesnih zajednica, koje graniče sa proizvodnim pogonima kompanije ArcelorMittal, danas je, pred kapijom fabrike u naselju Tetovo, mirnim protestom izrazilo svoje nezadovoljstvo trenutnom ekološkom situacijom.

Dio od ukupno 20.000 stanovnika koliko živi u ovih osam mjesnih zajednica na Svjetski dan zaštite okoliša želio je iskazati nezadovoljstvo zbog nekvalitetnog zraka, zemljišta i vode kao i zbog nepoštivanja propisa za zaštitu okoline.

[pull_quote_left]kupljeni su još istakli da je u proteklih deset godina broj oboljelih od karcinoma znatno povećan i da će, ukoliko se njihovi zahtjevi ne ispune, poduzeti radikalnije mjere[/pull_quote_left]

Mještanka naselja Tetovo Hanumica Imamović kaže da ekološka situacija u posljednjih 30 godina, koliko živi u ovom mjestu, nikada nije bila gora.

“Nikad nam nije bilo gore živjeti u ovom naselju. Zaboravljeni smo od svih institucija i prepušteni smo sami sebi. Očito je da nekome služimo kao pokusni miševi. Gotovo da svaka kuća u Totovu ima bolesnika, a naša djeca kašlju deset mjeseci u godini. To nije slučajno. Naravno da je riječ o posljedicama strašnog zagađenja. Pitam se da li će odgovorni, kada budu potpisivali okolišnu dozvolu misliti na nas i našu djecu”, rekla je Imamović.

Predstavnik mjesne zajednice Podbrežje Željko Perić je kazao da najodgovornijim za ekološku katastrofu smatra federalni nivo i resorno ministarstvo kao i nadležne inspekcije te lokalnu upravu.

Okupljeni su još istakli da je u proteklih deset godina broj oboljelih od karcinoma znatno povećan i da će, ukoliko se njihovi zahtjevi ne ispune, poduzeti radikalnije mjere.

Zahtjevi koordinacije mjesnih zajednica sa preciziranim rokovima bit će upućeni federalnom Ministarstvu okoliša i turizma, kantonalnom tužilaštvu, nadležnim institucijama za produženje okolinskih dozvola za rad pogona ArcelorMittala, SIPA-i, Vladi FBiH, Gradskom vijeću i gradonačelniku Zenice, upravi ArcelorMittala kao i visokom predstavniku u BiH Valentinu Incku.

Na kraju protestnog skupa građani su položili cvijeće na kapiju kompanije ArcelorMittal, a tom gestom su željeli pokazati da nisu nasilni i da su njihovi zahtjevi “normalni”.