Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Islamska država “obezglavljena” nakon egzekucije Abu Sajafa u Siriji

ALL

U akciji američkih specijalaca u Siriji, u kojoj je smrtno stradao jedan od šefova Islamske države (IS) Abu Sajaf, ubijena su 32 članova te terorističke grupe, uključujući još četvoricu njezinih vođa, izvijestio je u nedjelju sirijski Opservatorij za ljudska prava sa sjedištem u Londonu.

“U akciji američkih specijalaca ubijena su 32 članova IS-a, među kojima i četvorica komandanata terorističke grupe. Jedan od njih je dužnosnik IS-a za naftu Abu Sajaf, zamjenik ministra obrane IS-a i dužnosnik IS-a za komunikacije”, rekao je direktor opservatorija Rami Abdel Rahman.

US IRAQ

Po njegovim riječima trojica od četvorice ubijenih pripadnika IS-a bili su iz sjeverne Afrike, a četvrti dužnosnik, zadužen za komunikacije bio je Sirijac.

Obama odobrio akciju, cilj bio hapšenje Abu Sajafa

Akciju američkih specijalaca lično je odobrio predsjednik Barack Obama.

Američki dužnosnici su izvijestili da je u petak navečer u Siriji ubijeno desetak ljudi, a da su operaciju izveli pripadnici specijalnih američkih snaga stacionirani u Iraku, čiji je cilj bio hapšenje Abu Sajafa, piše AFP.

Iraqi resistance fighters take up positions among the ruins of a house near Fallujah, destroyed in a US airstrike

Cilj operacije bilo je uporište džihadista Al Omar, jedno od najvećih naftnih polja smješteno u istočnoj sirijskoj pokrajini Deir Ezor.

Bijela kuća je izvijestila da je u sukobu s američkim vojnim snagama ubijen Abu Sajaf te da pritom nije ranjen niti ubijen nijedan američki vojnik.

Sirijska vojska je istovrememo priopćila da je u napadu na IS u istočnoj Siriji poginula pet vođa te sunitske grupe porijeklom iz Saudijske Arabije, Turske, Čečenije, Jordana i Iraka.