Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Islamska država pod do sada najvećim pritiskom u Siriji i Iraku

irak

Islamska država se našla pod do sada najvećim pritiskom nakon što su njihovi mnogobrojni neprijatelji u Siriji i Iraku u srijedu napredovali na više frontova.

Portparol koalicije protiv IS u sjevernoj Siriji koju podržavaju SAD rekao je da su spremni na osvajanje grada Manbija, sedmicu nakon ššto je započet napad čiji je cilj odsjeći posljednji dio turske granice pod kontrolom Islamske države.

Hiljade civila pobjegle su u srijedu iz tog grada u očekivanju odlučujućeg napada snaga koje predvode SAD, prenosi AP.

Nedaleko odatle, prema zapadu, pobunjenici koji se bore protiv Islamske države i vlade predsjednika Bašara al-Asada rekli su kako su se borci Islamske države povukli iz područja blizu granice.

Asadova vojska, uz pomoć ruskih zračnih napada, također je prošle sedmice pokrenula ofanzivu protiv Islamske države, i napredovali su prema jugu.

Na drugoj strani samoproglašenog kalifata, 750 kilometara nizvodno od Eufrata, vojska iračke vlade prenosi kako su ušli u nastanjeni deo Faludže, drugog najvećeg grada u Iraku pod kontrolom Islamske države i najbližeg Bagdadu.

Iračku vojsku podržavaju i američke zračne snage.

Petogodišnji građanski rat u Siriji i slabost iračke vlade otežavaju svjetskim silama i njihovim raznim kopnenim saveznicima koordinaciju akcija protiv neprijatelja, ali simultani napadi na više frontova stvorili su pritisak bez presedana na IS, prenosi Tanjug.