Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Islamska država prijeti ubistvom hrvatskog taoca u Egiptu

salopek-salopek

Na snimku koji je objavila radikalna grupa Islamska država prijeti se ubistvom hrvatskog taoca ukoliko egipatske vlasti ne oslobode “muslimanku” koju drže u zatvoru u roku od 48 sati.

Snimak, koji je u srijedu kružio na društvenim mrežama, prikazuje čovjeka u žutoj jakni kako kleči pred maskiranim muškarcem u vojnoj uniformi koji nosi nož.

Čitajući s komada papira, čovjek se predstavio kao 30-godišnji Tomislav Sloupek i izjavio je da su ga borci Islamske države zarobili 22. jula.

Ukoliko egipatske vlasti ne budu djelovale, kazao je, on će biti ubijen, prenosi AP.

Hrvatsko ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je krajem prošlog mjeseca da je njen državljanin istih inicijala otet u Kairu.

Vijest o otmici došla je u vrijeme kada se Egipat priprema za novo produženje Sueckog kanala, događaja za koji se mjesecima priprema.

Riječ je, inače, o mladom topografu, ocu dvoje maloljetne djece i suprugu nezaposlene Slavonke, koji je posljednjih osam mjeseci radio za francusku multinacionalnu kompaniju CGG Veritas sa sjedištem u Parizu, a koja se bavi geološkim i geofizičkim ispitivanjima, te procjenama zaliha nafte.