Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Island prvi ratifikovao protokol o pristupanju Crne Gore NATO-u

nato

Island je prva država koja je ratifikovala protokol o pristupanju Crne Gore NATO-u, a isto će danas uraditi i Slovenija, javlja Anadolu Agency (AA).

Kako je saopšteno iz Komunikacionog tima Savjeta za članstvo u NATO, Island je to učinio danas, tačno deset godina pošto je, takođe kao prva država, zvanično priznala Crnu Goru 8. juna 2006. godine.

“Diplomatski odnosi između dvije zemlje uspostavljeni su nedugo nakon toga, a Island i Crna Gora su od samog početka gradili čvrste prijateljske veze, kroz bilateralne posjete i multilateralne forume, od kojih posebno treba istaći saradnju malih evropskih država”, kaže se u saopštenju.

Iz Komunikacionog tima je ocijenjeno da ratifikacija pristupnog protokola predstavlja još jednu potvrdu čvrstog prijateljstva Islanda i Crne Gore.

“Našoj zemlji je Island dva puta ukazao posebnu čast. Deset godina nakon što je jedna od najstarijih evropskih država prva priznala državu Crnu Goru, najstariji parlament na svijetu, islandski Alting, prvi je od svih zemalja članica Alijanse ratifikovao pristupni protokol za ulazak Crne Gore”, kaže se u saopštenju.

I slovenački parlament ratifikovaće danas protokol o pristupanju Crne Gore NATO-u. Sjednici slovenačkog parlamenta, na kojoj će biti ratifikovan pristupni protokol, prisustvovaće predsjednik Skupštine Crne Gore Darko Pajović.

Crna Gora je 19. maja u Briselu potpisala protokol o punopravnom članstvu u NATO. Današnjom ratifikacijom od strane Islanda i Slovenije, kreće proces koji moraju obaviti sve zemlje članice, unutar svojih parlamenata. Na kraju, ostaje da Crna Gora ratifikuje taj dokument, čime se proces završava.

Proces ratifikacije protokola u parlamentima 28 članica Alijanse, kako je ranije više puta najavljeno, trebalo bi da bude završen do početka 2017. godine. Na sljedećem samitu NATO-a koji će biti održan u Varšavi, Crna Gora će imati status posmatrača.