Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Islandski vulkan Hekla svakog časa spreman na erupciju

hekla-island

Naučnici nakon posljednjih istraživanja upozoravaju da bi vulkan Hekla na jugu Islanda, poznatiji kao “vrata pakla” mogao eruptirati svakog časa, prenosi Anadolu Agency (AA).

Posljednja stručna istraživanja su pokazala da su aktivnosti lave na dubini ispod vuklanskog lanca na jugu Islanda znatno intenzivnije od onih zabilježenih pred posljednje dvije erupcije.

Profesor geofizike sa Islandskog univerziteta Pall Einarsson je za islandski portal “Vizir” upozorio da se hitno moraju okončati popularni turistički izleti na vulkan koji svakog časa prijeti erupcijom usijane magme.

“Hekla je opasan vulkan koji su ljudi i u Srednjem vijeku nazivali vratima pakla. Posljednja ispitivanja su potvrdila da je erupcija na pomolu svakog časa. Moramo biti oprezni, u suprotnom ćemo biti suočeni sa katastrofom velikih razmjera”, poručio je Einarsson.

Ukazujući i na činjenicu da iznad vulkana Hekla svakodnevno lete desetine putničkih aviona, Einarsson je kazao kako postoji i opasnost da gusti dim ugrozi letove ako dođe do erupcije.

Islanska policija je još 2013. godine saopćila da su uočene seizmološke aktivnosti u vulkanu Hekla i izdala preporuku da se prekinu turistički izleti na to područje.

Vulkan Hekla visok je 1.491 metar i dio je vulkanskog lanca dugog nekoliko kilometara. Posljednja blaža erupcija vulkana zabilježena je 2000. godine.

Erupcija drugog islandskog vulkana Eyjafjallajokula 2010. godine rezultirala je gustim oblacima pepela koji su znatno otežali zračni saobraćaj na sjeveru Evrope.