Globus

Istražitelji pregledaju diplomatsko vozilo pronađeno na parkingu u Istanbulu

23/10/2018

Turski i saudijski istražitelji stigli su danas na parking u istanbulskoj četvrti Sultangazi, gdje se nalazi automobil s diplomatskim tablicama u vlasništvu Generalnog konzulata Saudijske Arabije u Istanbulu, koji je pronađen u sklopu istrage o ubistvu saudijskog novinara Jamala Khashoggija, javlja Anadolu Agency (AA).

Automobil su jučer pronašle ekipe istanbulske policije na parkingu u istanbulskom naselju Sultangazi, a riječ je o automobilu s diplomatskim tablicama “34 CC 1736”.

Turski i saudijski istražitelji se trenutno nalaze na parkingu, oko kojeg je postavljen sigurnosni obruč. Rad istražnih ekipa prati i značajan broj lokalnih i stranih medija.

Saznaje se da je diplomatsko vozilo i ranije parkirano na istom mjestu.

Policijske ekipe su pregledale i snimke sigurnosnih kamera na pomenutom parkingu, a na osnovu kojih je utvrđeno da je automobil 18. oktobra napuštao parking.

Novinar i kolumnista lista “The Washington Post” Jamal Khashoggi nestao je 2. oktobra nakon što je ušao u kompleks konzulata Saudijske Arabije u Istanbulu.

Turski sigurnosni izvori su ranije potvrdili da Khashoggi nije napustio zgradu konzulata, a da je u tom periodu u konzulatu boravilo 15 saudijskih državljana i službenika koji su posebnim letovima došli, a zatim i napustili Tursku.

Turska i Saudijska Arabija formirale su zajedničku radnu grupu koja istražuje taj slučaj. Provedena je istraga unutar saudijskog konzulata i unutar rezidencije generalnog konzula te zemlje u Istanbulu.

Nakon višednevnih tvrdnji da ne znaju ništa o sudbini Khashoggija, vlasti Saudijske Arabije su u subotu ujutro saopćile da je Khashoggi ubijen tokom navodne svađe u konzulatu.

Istraga o ubistvu je i dalje u toku, a glavni zadatak istražitelja je pronalazak Khashoggijevih posmrtnih ostataka i utvrđivanje odgovornih za ubistvo.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.