Globus

Saudijski kralj i princ primili sinove ubijenog novinara Khashoggija

23/10/2018

Saudijski kralj Salman ibn Abdulaziz i princ prijestolonasljednik Mohammad Bin Salman danas su primili dvojicu sinova ubijenog novinara Jamala Khashoggija, prenosi Anadolu Agency (AA).

Prema navodima zvanične saudijske novinske agencije SPA, kralj Salman i saudijski princ u palati u Rijadu su se sastali s Khashoggijevim sinovima, Sehlom i Salahom.

Tom prilikom su im izrazili saučešće, kao i njihovoj porodici i rodbini.

Navodi se da su Sehl i Salah izrazili zahvalnost zbog izraza saučešća njihovoj porodici.

Saudijski kralj i princ Salman prije dva dana su također telefonom nazvali Salaha i izrazili mu saučešće.

Novinar i kolumnista lista “The Washington Post” Jamal Khashoggi nestao je 2. oktobra nakon što je ušao u kompleks konzulata Saudijske Arabije u Istanbulu.

Turski sigurnosni izvori su ranije potvrdili da Khashoggi nije napustio zgradu konzulata, a da je u tom periodu u konzulatu boravilo 15 saudijskih državljana i službenika koji su posebnim letovima došli, a zatim i napustili Tursku.

Turska i Saudijska Arabija formirale su zajedničku radnu grupu koja istražuje taj slučaj. Provedena je istraga unutar saudijskog konzulata i unutar rezidencije generalnog konzula te zemlje u Istanbulu.

Nakon višednevnih tvrdnji da ne znaju ništa o sudbini Khashoggija, vlasti Saudijske Arabije su u subotu ujutro saopćile da je Khashoggi ubijen tokom navodne svađe u konzulatu.

Istraga o ubistvu je i dalje u toku, a glavni zadatak istražitelja je pronalazak Khashoggijevih posmrtnih ostataka i utvrđivanje odgovornih za ubistvo.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.