Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Italija neće dozvoliti da se “uništi” Schengen

Matteo Renzi

Šef italijanske vlade Matteo Renzi je optužio sve one koji žele “uništiti” schengensku zonu slobodne cirkulacije unutar Evropske unije da bi time “uništili” Evropu i upozorio da im Italija neće dopustiti da to urade.

– Mi kažemo čvrsto, odlučno i hrabro, da oni koji žele uništiti Schengen žele uništiti Evropu. Nećemo im dozvoliti da to urade – rekao je Renzi dan nakon susreta o krizi s imigrantima u Berlinu s kancelarkom Angelom Merkel.

Ova kriza je natjerala nekoliko zemalja da ograniče slobodu kretanja na njihovim granicama i prijetnju postojanju sporazuma iz Schengena, koji predviđa odsustvo kontrole na unutarnjim granicama u prostoru Schengena.

Renzi je govorio na otoku Ventotene, gdje su u toku drugog Svjetskog rata dva zatvorenika u fašističkoj Italiji izradila manifest o federaciji evropskih država koji se smatra osnivačem pokreta unifikacije koju je zatim doživjela Evropa.

– Danas, u trenutku velikih teškoća za Evropu, odlučili smo ponovo doći ovdje, gdje je sve započelo, da odamo počast onima koji su imali najteži trenutak u historiji evropskog identiteta – nastavio je Renzi. U vrijeme rata, “bilo je nekoliko vizionara koji su imali hrabrost, strast i snagu da zamisle ujedinjene evropske države, Evrope kao prostora mira”, nastavio je on.

Brojne evropske zemlje su usvojile niz mjera da se ograniči prelaz preko njihovih granica, posebno od početka godine, da bi se ograničio priliv imigranata koji bježe od sukoba i bijede u nadi za boljim životom u Evropi.

Šest od 26 članica schengenskog prostora su privremeno uspostavile kontrole, bez zatvaranja njihovih granica.

Pored toga, Velika Britanija priprema referendum koji prijeti integritetu EU-a o njenom eventualnom izlasku iz Evrope, što bi po mišljenju mnogih stručnjaka moglo pokrenuti dezintegraciju Evrope, naveo je Le Figaro.